Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 11 april

  Lantbrukaren utlämnad åt godtycke

  Statsapparatens legalitet måste återupprättas, anser debattören Sten-Gunnar Hörberg.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Ska man skratta eller gråta över citatet av landets justitieminister Morgan Johansson i ATL i mars: ”Vi kan inte acceptera att lantbrukare trakasseras på sådant sätt att de överväger att lämna sin verksamhet.”

  Han företräder en statsapparat som jag anser under mer än 40 års tid har låtit sina egna statstjänstemän skena iväg utan någon som helst kontroll från regering och riksdag och göra just detta som han och flera andra nu förfasar sig över när det sker i privat regi – att trakassera lantbrukare och andra enskilda. Jag har svårt att tro att det är något annat än ett populistiskt utspel.

  Framför allt oroar den totala rättslösheten som råder för den enskilde.

  Här menar jag att alla regeringar de senaste 40 åren har brustit när man inte ens försökt styra upp vare sig förvaltningsdomstolarna eller myndigheter i övrigt.

  I årtionden har statstjänstemän på betald arbetstid bemött människor och fattat beslut där den drabbade känt sig trakasserad. Den enskilde har sedan inbillats att det finns en chans till upprättelse genom att överklaga.

  Det som erbjuds är inget annat än vad jag ser som häxprocesser i dessa förvaltningsdomstolar, och där åtskilliga lantbrukare och andra oriktigt har tvingats lämna sina verksamheter.

  När ska Morgan Johansson återupprätta statsapparatens legalitet?

  Sten-Gunnar Hörberg, Vetlanda

  Fotnot: Justitieminister Morgan Johansson har erbjudits replik men avstår.

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen