Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 9 september

  Landsbygden kräver nya tag

  Vi måste se samhällsnyttan med att ha många näringsidkare på landsbygden som gör den levande, skriver Jan-Åke Isaksson.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Näringsidkare gör landsbygden levande, skriver Jan-Åke Isaksson i sin debattartikel.
  Näringsidkare gör landsbygden levande, skriver Jan-Åke Isaksson i sin debattartikel. FOTO: TT

  Dagens lantbruk drivs i en riktning mot strukturrationalisering och industrialisering, det vill säga att det ska vara större enheter, större fält och byggnader och alltså ”effektivare”. Detta slår ut möjligheten för många som egentligen skulle kunna livnära sig med lantbruk på landsbygden.

  Utvecklingen kan också vara förödande för marknadsekonomin vid försäljningar och nya arrendeöverlåtelser. Det är så stora enheter på vissa håll att de snart är ensamma om att prissätta när en lantbruksfastighet eller ett arrende blir ledigt. Här har vår grundbult i ekonomin – marknadsekonomin – spelats bort.

  Kan vi vända denna trend? Självklart kan vi det. Det krävs långsiktighet och det krävs främst att nya eller mindre brukare ska få förtur till lediga egendomar. Det ska också vara möjligt att dela upp större enheter när de blir lediga. Detta ska omvandla kartan för att stärka landsbygden genom fler företagare och bättre förutsättningar för de som kan få sin näring från landsbygden.

  Denna omvandling går tvärt­emot vad som hände för 70–80 år sedan med dåvarande jordbruksreformer. Det var svårt för ett mindre familjejordbruk att kunna överleva vid generationsskifte. Det styrdes mot att endast större enheter skulle finnas och trogna och arbetsflitiga bönder skulle in till staden för att bli arbetskraft till industrin.

  I dag ser vi att detta har slagit igenom fullt ut. Ser ni några nya intresserade som har möjlighet att starta ett bärande lantbruk från grunden? Nej, det finns knappast. Och det är inte den utvecklingen vi ska fortsätta att utveckla, eller rättare sagt avveckla i.

  Tillsammans måste vi se samhällsnyttan med att ha många näringsidkare på landsbygden som verkligen gör den levande. Det ger så många fler följdeffekter med mindre arbetslöshet, fler som får självkänsla och lokala/närproducerade produkter. Det bygger upp den biologiska mångfalden, ökar självförsörjningsgraden, ger fler serviceföretag, inflyttning till landsbygd och byar och sätter stopp för urbaniseringen. Listan kan göras ännu längre.

  För att få denna långsiktiga positiva förändring krävs handlingskraftiga och landsbygdsförstående politiker som får folkets röst. Detta gäller 2022!

  Jan-Åke Isaksson

  Köpingebro

  Familjejordbrukare och SD-politiker

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen