Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 3 februari

  Landsbygden i fokus för Centerpartiets reformer

  REPLIK | Centerpartiet strävar efter att genomföra en politik som värnar och utvecklar svensk landsbygd och de gröna näringarna, skriver riksdagsledamoten Magnus Ek i denna replik.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Magnus Ek (C).
  Bild 1/2 Magnus Ek (C). FOTO: Riksdagen
  Bild 2/2 FOTO: Mostphotos

  Debattören Ulla Forsling skriver i ATL den 25 januari att den förra regeringens livsmedelsstrategi varit misslyckad och kritiserar Centerpartiet och Liberalerna för att ha offrat landsbygden. Hon bör rikta sin kritik till Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som var de partier som drev igenom den politik hon kritiserar.

  Centerpartiet vill stärka konkurrenskraften inom den svenska livsmedelskedjan. Under förra mandatperioden presenterade vi 90 förslag inom tre strategiska områden – regler och villkor, konsument och marknad samt forskning och innovation – som behövs i en nationell livsmedelsstrategi.

  Denna politik ligger fast och ska utvecklas ytterligare under de kommande åren. I det januariavtal som Centerpartiet tillsammans med Liberalerna slöt med regeringen finns många punkter som kommer att gynna svensk livsmedelsproduktion och mer allmänt en landsbygdsutveckling. Några exempel kan lyftas fram:

  • Ursprungsmärkning av kött och fisk som serveras på restauranger och i offentligfinansierade kök. Det kommer att driva fram en större efterfrågan på svenska livsmedel.

  • Höjt krisstöd till lantbruket ska införas i vårändringsbudgeten. Det rör sig om 350 miljoner kronor under år 2019, vilket stärker lantbrukets konkurrenskraft.

  • Bättre villkor för att bygga strandnära och enklare att bygga för den som vill bygga kafé, ridhus, ekonomibyggnader eller liknande vid sin gård. Det utvecklar entreprenörskapet på landsbygden.

  Vad gäller dem som hotar och begår brott mot lantbrukare, köttproducenter och pälsnäringen vill Centerpartiet se skärpta straff och effektivare insatser från hela rättskedjan. Att skrämma lantbrukare som bedriver helt legal livsmedelsproduktion är helt oacceptabelt och på sikt ett hot mot livsmedelsförsörjningen i vårt land.

  I regeringsbildningen, liksom i allt annat vi gör, strävar Centerpartiet efter att genomföra en politik som värnar och utvecklar svensk landsbygd och de gröna näringarna. Tack vare oss kommer regeringen till skillnad från tidigare genomföra en politik som värnar äganderätten, stärker jordbruket och utvecklar hela landet.

  Magnus Ek, riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet (C)

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen