Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 29 december 2019

  Skogen dominerade debatten 2019

  ATL:s debattredaktör Tord Karlsson blickar tillbaka på året som gått.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   ATL:s debattredaktör Tord Karlsson sammanfattar årets mest diskuterade ämnen på debattsidan.
  ATL:s debattredaktör Tord Karlsson sammanfattar årets mest diskuterade ämnen på debattsidan. FOTO: Lennart Ström/ATL

  Det är ingen tvekan om att skogsägarnas problem av olika slag har haft en framträdande plats på ATL:s debattsidor under det gångna året. Det började med nyckelbiotoperna och förbudet mot avverkning i de fjällnära skogarna. Konflikterna kring tillämpningen av Artskyddsförordningen fick också sin belysning. Debatt: Skogsstyrelsen gör min skog värdelösDebatt: Upphäv Skogsstyrelsens inventeringsuppdrag

  När regeringen tillsatte en utredning om äganderätt, skyddsfrågorna och naturvården lugnade debatten ner sig. Utredningen ska presenteras senast den 1 juli nästa år. Oavsett vad den innehåller är det inget vågat tips att debatten tar fart igen.

  Efter skyddsfrågorna tog granbarkborrarna över i debatten, ofta med krav på större insatser från Skogsstyrelsen. Även vad gäller borrarna är de skyddade skogarnas roll för spridningen en het fråga.

  Andra djur som det diskuteras flitigt om är älgarna och hur älgförvaltningen ska skötas, samt hur vildsvinens framfart ska stoppas. Det är definitivt olösta frågor som tyvärr kommer att återkomma nästa år, om man får spekulera.

  Debatt: ”Dags att staten tar ansvar för sin uppfödning av barkborrar”Debatt: ”Skyddad skog inte orsak till barkborreinvasionen”

  I övrigt har de stora kooperativa föreningarna fått kritik under året. Södra och Lantmännen har ifrågasatts för sättet att hantera kapitalet och medlemmarnas insatser. Arla har anklagats för att inte tillräckligt kraftfullt stå upp för mjölken som produkt och för sina leverantörer.

  LRF har kritiserats för att inte agera nog för att lyfta problemet med jordbrukets klena lönsamhet och arbeta konsekvent med det.

  Att det finns en stor frustration på landsbygden märks tydligt i debatten. Uteblivna bredbandssatsningar, bristfällig postgång och dyrbara krav på avloppsrening har retat och fortsätter att reta enormt.

  Många av dessa frågor kommer säkert att följa med in i 2020. Det borde också bli debatt om den kommande Cap-reformen. Hur den utformas och vilken position regeringen intar kommer att få stor betydelse på 2020-talet. Och hur går det med livsmedelsstrategin och det tystlåtna Bondepaketet?

  Välkomna med dessa och alla andra ämnen till debattsidan i ATL nästa år!

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen