Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 25 juli 2019

  ”Kontroller hotfulla för djurägarna också”

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

  Än en gång går Naturvetarna ut i medierna (ATL den 10 juli) med att deras djurskyddsinspektörer känner sig hotade av djurägare. Stämmer siffran att 80 procent har blivit utsatta för våld eller hot är det självklart oacceptabelt. Men finns det någon statistik som visar att någon inspektör faktiskt kommit till skada i sin tjänsteutövning, eller är hotbilden mest byggd på rädsla?

  Om man samtidigt tänker på hur det känns för en djurägare att utan förvarning bli väckt tidigt på morgonen av inspektörer och polis, som ska rakt in i djurägarens hem och leta efter djur efter exempelvis en anonym anmälan – tror ni inte att även det känns som ett stort hot?

  Det är klart att det blir känsloladdat vid sådana tillfällen, då djurskyddsinspektören står med all makt medan djurägaren på ett ögonblick nedgraderas till ett ”kontrollobjekt”, som länsstyrelsen så nedvärderande kallar dessa djurägare för.

  Självklart finns det inspektörer som redan i dag utför ett bra jobb och i första hand stöttar och hjälper till med råd och stöd. Troligen är det de som inte känner sig hotade. Inte kan det väl vara meningen att våra polisresurser ska gå till att eskortera djurskyddsinspektörer i deras dagliga arbete?

  Enligt Naturvetarna krävs det åtgärder för att skapa en dräglig arbetsmiljö för djurskyddsinspektörerna. Kanske hade det räckt med att inspektörerna själva satte sig ner och funderade på varför hotbilden känns så stor, och kanske började bemöta djurägare på ett annat sätt än vad som görs i dag för att se om hotbilden förändras. Det är jag ganska övertygad om att den gör.

  Kerstin Herbertsson, mjölkbonde, Jämjö

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen