Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 22 maj

  Konsumenterna vinnare på EU:s jordbrukspolitik

  Det stundar till EU-val och i vanlig ordning är jordbrukspolitiken på tapeten. Att den är dyr, EU:s största utgiftspost, riggad, felriktad och enbart gynnar jordbrukarna, är en ofta hörd uppfattning.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Mostphotos

  Man kunde tro att 24 års medlemskap i EU medfört att insikterna om jordbrukspolitiken utrotat de värsta formerna av okunnighet och fördomar. Men förmågan att lära och förstå lämnar åtskilligt att önska.

  Därför några fakta.

  Först och främst är inte allt stöd, utan ersättningar med detaljerade krav vars uppfyllelse kontrolleras och återbetalning kan utkrävas om villkoren inte är uppfyllda.

  Ersättningarna medför, i mitt och många andra svenska jordbrukares fall, att verksamheten kan upprätthållas utan förlust, med klen lönsamhet, eller med en hanterbar förlust som efter torråret 2018.

  Ersättningarna medför också att livsmedelspriserna hålls tillbaka och är lägre än konsumentprisindex, vilket är en direkt vinst för konsumenterna. I sak är konsumenterna de stora vinnarna eftersom lantbrukarna använder merparten av EU-pengarna för att betala de ständigt dyrare insatsvarorna i jordbruket och inte för att berika sig själva.

  Försvinner EU-pengarna skulle konsumenterna behöva betala mer för sin mat och via skattsedeln för det miljö- och naturvårdande arbete jordbrukarna utför. Det senare förtjänar kanske att särskilt påpekas när tre fjärdedelar av alla livsmedel är beroende av goda livsmiljöer för pollinerande insekter och miljonen arter är utrotningshotade.

  Hälften av livsmedlen som konsumeras i Sverige är importerade. Att avskaffa EU-ersättningarna till jordbruket torde vare sig öka produktionen i Sverige eller minska importbehovet. Har alla redan glömt Försvarsberedningens alarmerande rapport i december 2017?

  Man kan ha många åsikter om EU:s jordbrukspolitik. En god och konstruktiv början vore att avstå från billig populism och utgå från fakta. Det finns tillräckligt med kritiska sakfrågor där jordbrukare och konsumenter har gemensamma intressen att verka för.

  Peter Pettersson, fåraherde, Hellvi, Gotland

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen