Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 5 februari

  Januariavtalet är bara en början

  Överenskommelsen med regeringen innehåller en lång rad reformer som gynnar landsbygd, skogsägare och Sveriges bönder, skriver Kristina Yngwe (C) i en replik.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: TT/ Fredrik Wennerlund/Centerpartiet

  Sture Jönsson skriver i en debattartikel i ATL att han inte är imponerad av Centerpartiets arbete inom ramen för januariavtalet. Centerpartiet har jobbat för att stärka svenskt lantbruk i över 100 år. Detta förändras inte i och med januariavtalet.

  Överenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna innehåller en lång rad reformer som gynnar landsbygden, skogsägarna och inte minst Sveriges bönder. Det handlar bland annat om att öka konkurrenskraften inom det svenska lantbruket. Vi måste se till att öka den svenska ­livs­medelsproduktionen, något som är helt avgörande för jobb och tillväxt på landsbygden.

  De satsningar som finns i januariavtalet är dock bara en början, många fler åtgärder som ska öka konkurrenskraften ­inom lantbruket kommer att presenteras under mandat­perioden, där Centerpartiet kommer att fortsätta driva på för ­åtgärder som stärker likviditeten ­inom primärproduktionen. Inom kort tillsätts den ­utredning om fossil­oberoende lantbruk som ­Centerpartiet ­varit med och ­förhandlat fram, och vi ser fram emot att denna utredning ­kommer att presentera ett antal ­konkreta förslag på hur politiken kan se ­till att ­konkurrenskraft och hållbarhet går hand i hand för svenskt ­jordbruk.

  Utöver de åtgärder för stärkt konkurrenskraft, forskning och export som presenterades innan jul har Centerpartiet även sett till att stärka upp skrivningarna i regleringsbrev till både länsstyrelsen och Jordbruksverket. Jordbruksverket får nu bland annat ett tydligare uppdrag att arbeta med förenklingar som ­leder till en märkbar positiv ­förändring i företagens vardag. Myndigheten ska även ha ­företagsperspektivet i fokus när regler utformas.

  Dessutom ser vi till att arbetet med att se över reglerna kring djurhållningen, i syfte att göra dem mer målinriktade och ­flexibla, fortsätter.

  Centerpartiet har också drivit på för att sänka arbetsgivar­avgifterna för unga och nyanlända, vilket förhoppningsvis kan vara positivt även för företag i de gröna näringarna. Det leder till sänkta kostnader när de ­anställer personal, något som tyvärr riskerar att inte bli verklighet på grund av den senaste tidens budgetutspel från M, KD, V och SD.

  Centerpartiet driver på för att genomföra nödvändiga reformer för att stärka det svenska lantbruket och göra det möjligt att bo och verka i hela landet.

  Vi har hittills levererat en rad viktiga förslag på detta ­område och vi kommer under mandatperioden att fortsätta ­leverera flera viktiga reformer för att stärka våra svenska bönder.

  Kristina Yngwe

  Landsbygdspolitisk talesperson för Centerpartiet

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen