Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 4 oktober 2018

  "Jag saknar bevis för klimatförändringarna"

  Ingen koppling mellan extremväder och högre temperatur, enligt flera källor. Det menar debattören Björn Holmström.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Geoff du Feu/IBL

  Representanter för tankesmedjan Fores skriver om klimatförändringarna på atl.nu den 14 september. Har någon av författarna sett något vetenskapligt oantastbart bevis på att koldioxidhalten i atmosfären påverkar temperaturen på jorden? De flesta klimathotstroende verkar anse att det är bevisat. I så fall, berätta!

  Ni skriver ”Vi vet att klimatförändringar bär med sig en ökad frekvens av extrema väderförhållanden och att det även framöver kommer att uppstå problem med tillgången”. För det första undrar jag vilken tillgång det är problem med.

  För det andra om ert påstående även gäller om klimatändringen är mot kallare väder. För det tredje har författarna tydligen missat att flera amerikanska källor rapporterat att extrema väderhändelser inte har ökat med ökad temperatur. (Roger Pielke Jr, prof em, University of Colorado, bland andra), så att påstå att man vet låter inte seriöst.

  Rubriken, ”Ohållbart att utsläpp av växthusgaser tillåts öka”, ifrågasätter om ökade utsläpp av växthusgaser ska tillåtas. Vem skulle i så fall kriminalisera att vi andas och släpper ut en del illaluktande gaser och liknande, och hur skulle det gå till?

  SVAR DIREKT: Tusentals forskare är med i FN:s klimatpanel

  LÄS MER: Tänkesmedjan Fores: Ohållbart att utsläpp av växthusgaser ökar

  Björn Holmström

  Norrtälje

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen