Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 17 mars 2019

  Ingen tar ansvar för att mjölken backar

  Siffrorna som rör mjölkbranschens tillbakagång borde ligga till grund för allt prat i mjölkfrågan, skriver Per Andersson i ett debattinlägg.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   ”Ingen vill ta upp huvudfrågan att mjölkbönderna försvinner och vad man ska göra åt det”, skriver Per Andersson.
  ”Ingen vill ta upp huvudfrågan att mjölkbönderna försvinner och vad man ska göra åt det”, skriver Per Andersson. FOTO: Mostphotos

  Sverige har under de tio senaste åren haft en fantastisk marknad för mejeriprodukter med rejäl tillväxt. Det kommer inte att bli lika bra framåt, minskad invandring och en minskad konsumtion bland befolkningen är ju ett rimligt scenario.

  Vegotrenden är stark och folk jobbar inte så mycket fysiskt. Trots denna fina marknad har mjölkproduktionen i landet minskat. Varför ställs ingen till svars för det? Det är den enskilt viktigaste frågan.

  Den 6 mars genomfördes Mjölkens dag i riksdagen. Inte heller då behandlades den minskande produktionen och låga lönsamheten. Inga mejerier, inga politiker, inga från handelsledet ställdes till svars för detta på mjölkmötet trots att LRF hade moderatorsposten. Bönderna fick ju knappt komma till tals.

  Ingen vill ta upp huvudfrågan att mjölkbönderna försvinner och vad man ska göra åt det. I stället ångar man på med mer om vad vi bönder ska göra utan att prata om ersättningen för det.

  Jordbruksverket har i klara siffror redovisat mjölkbranschens tillbakagång. Jag antar att det är tabu att redovisa dessa siffror, de borde ligga till grund för allt prat i mjölkfrågan.

  Livsmedelsstrategin är väl lika tabu?

  Per Andersson, Stjärnhov

  Fotnot: LRF har erbjudits replik men avstår.

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen