Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 28 januari

  Hur lång tid får en omarrondering ta?

  Lantmätarens förslag är på gränsen till bedrägeri, skriver skogsägaren Lennart Hellmont i en debattartikel.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Skogsägaren Lennart Hellmont är missnöjd med en utdragen omarrondering av sin skogsmark.
  Skogsägaren Lennart Hellmont är missnöjd med en utdragen omarrondering av sin skogsmark. FOTO: Mostphotos

  I maj 2012 beslutade Lantmäterimyndigheten om en omarrondering av skog i Stora Tuna söder om Borlänge. Detta var inget jag som liten skogsägare önskade eftersom jag hade lagt ner många dagar på röjning, plantering, uppmärkning av gränser och liknande sysslor på min mark. Man blir naturligtvis fäst vid den skog som man arbetat en hel del på. Å andra sidan har jag en viss förståelse för att det ibland kan vara behövligt att genomföra sådana åtgärder, och dessutom har min pappa varit lantmätare och inblandad i omarronderingar under sitt arbetsliv.

  Nåväl, det utsågs en förrättningslantmätare och omarronderingen startade trots många markägares protester. Efter något år byttes det till en annan förrättningslantmätare och så småningom fick jag ett första förslag på vilken fastighet jag skulle tilldelas, samt en summa som jag skulle betala. Det var inget utfall som jag kunde vara nöjd med, och lite senare kom ett nytt förslag med ungefär samma mark men betydligt mindre mellanskillnad som jag skulle betala. Det här var acceptabelt men inget som jag direkt jublade över.

  Bristande kunskap hos ny lantmätare

  Nu hoppade även denna lantmätare av och ersattes med en tredje förrättningslantmätare. Den nya lantmätaren, som tydligen helt saknar kunskaper om värdering och fördelning av skogsmark, rev upp förslaget som låg och kom med ett nytt som jag anser vara på gränsen till bedrägeri. Lite fakta: Arealen på den mark som jag hade före omarronderingen är på totalt 30,8 hektar med ett virkesförråd på 3124 m3sk.

  Det som jag enligt lantmätaren skulle få är en areal på totalt 22,4 hektar med ett virkesförråd på 2034 m3sk. Inte nog med detta, jag skulle också betala en mellanskillnad på 99642 kronor för att förlora cirka 8 hektar och 1100 m3sk. På detta tillkommer också kostnaderna för Lantmäteriets arbete. Det är ingen större skillnad i bonitet och skiftena ligger ganska nära de som jag har före omarronderingen, enda skillnaden är i så fall att de gamla skiftena har bättre lägen vid vägar.

  Planerat som pensionsförsäkring

  Det här är naturligtvis inget jag kan acceptera och det har jag också meddelat förrättningslantmätaren. Fick då ett svar att jag skulle få ett nytt besked efter årsskiftet 2018/19. Skogsmarken som är låst har jag tänkt ha lite som pensionsförsäkring men hittills har jag inte hört något och omarronderingen har nu pågått i snart sju år. Man kan ju undra om Lantmäteriet hoppas att de som har synpunkter ska bli för gamla och inte orka strida mer eller rent av avlida. Jag nämnde tidigare att min pappa arbetade som lantmätare och var inblandad i omarronderingar. På den tiden hade de inte tillgång till datorer eller gps utan fick arbeta mer manuellt, men de hade i stället mark och skogskunskap vilket gjorde att en omarrondering gick fortare och blev mer rätt.

  Lennart Hellmont

  Fotnot: Lantmäteriet har erbjudits möjligheten att komma med en replik men har avstått.

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen