Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 14 juni 2019

  Höga bränslepriser dödar landsbygden

  Krönikörer i kvällspressen skriver gärna om landsbygden men visar ofta upp en stor okunskap om hur det är att bo där, skriver Tobias Krans i denna debattartikel.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Höga bränslepriser drabbar hela samhället, anser debattören Tobias Krans.
  Höga bränslepriser drabbar hela samhället, anser debattören Tobias Krans. FOTO: Shutterstock/TT och Mostphotos

  Allt fler unga väljer att flytta från landsbygden och till städerna för att kunna studera, skaffa sig ett yrke och på sikt bilda familj. Men givetvis finns det människor som vill bo på landet för lugnets skull.

  I städer, större och medelstora orter så finns kollektivtrafik att tillgå. På mindre orter och på landsbygden går det ibland bara en buss i vardera riktningen morgon och kväll, men det finns också orter helt utan kollektivtrafik.

  Folket i städerna och politiker glömmer ofta det viktigaste. Även landsbygdens folk vill också kunna komma till affären för att handla hem middagen. Många vill åka till olika butiker för att köpa sig till exempel en gul reflexväst för att vara med och manifestera och demonstrera.

  Höjda bränslepriser drabbar oss inte bara som privatbilister. Det drabbar alla. Kollektivtrafiken blir dyrare då det blir höjda driftskostnader, och det blir också dyrare att frakta gods från lager till butik.

  Åkerierna i landet står på kö till konkursförvaltarna då de inte får bättre betalt fastän bränslepriset stiger. Det resulterar i ökad arbetslöshet.

  Vi får heller inte glömma att vi kanske vill gå ut och äta lite gott och kanske även dricka något till maten. Då kan man ställa sig frågan: Var kommer den maten och drycken ifrån?

  Jo, det är lantbrukare som bor på landsbygden som åstadkommer den. Potatisen som är i din välsmakande Pommes Duchesse är inte tillverkad i fabrik, inte heller den där fantastiskt goda köttbiten som du har bredvid på tallriken kommer från fabrik.

  Från början har en jordbrukare genom stor kärlek och omsorg, och med passion för sitt jordbruk, åstadkommit råvarorna till dessa välsmakande maträtter.

  Det goda ölet som du tar till maten är gjort på spannmål. Där har du ännu en lantbrukare som med kraft och energi har plöjt, harvat, sått, bultat, spridit gödning, skördat och transporterat till spannmålshandeln på orten.

  Till allt detta behövs maskiner, de drivs av motorer som behöver bränsle. Så höga bränslepriser drabbar även dessa företagare som måste ha bränsle till maskinerna.

  Så för att sammanfatta:

  • Landsbygden måste kunna leva, annars blir det ont om råvaror i butikerna.

  • Åkerierna måste ha råd att frakta maten, kläderna och fredagsmyset till butiken, annars har vi tomma hyllor och hungriga magar.

  • Privatpersoner måste ha råd att åka till jobbet. Det är inte lönsamt längre då bränslet kostar 17 kronor per liter.

  Tobias Krans, Tråvad, lastbilschaufför och boende på landsbygden

  #BromsaSverige

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen