Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 16 juni 2020

  Har S gett upp striden för den svenska skogen?

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Havsvik i Bottenviken söder om Furuögrund. I förgrunden avverkad skog med sparad kantzon närmast vattenbrynet (arkivbild).
  Havsvik i Bottenviken söder om Furuögrund. I förgrunden avverkad skog med sparad kantzon närmast vattenbrynet (arkivbild). FOTO: TT

  Tisdagen den 16 juni ska Europaparlamentets miljöutskott fatta beslut om sin skogsstrategi, som kommer ligga till grund för EU-kommissionens kommande förslag. Det är därför av största vikt att denna blir bra.

  Under hela processen har det dock varit på väg att gå riktigt illa på grund av starka intressen från de socialdemokratiska och gröna partigrupperna. De vill försvaga friheten för medlemsländer att bruka skogen hållbart – och därigenom sätta hinder för vår miljövänliga och konkurrenskraftiga skogsnäring.

  Synen på skogen skiljer sig dramatiskt mellan olika delar av Europa. Det är inte konstigt, då Europas natur skiljer sig åt. I förhandlingar kring skogsstrategin har detta blivit särskilt tydligt och viljan att respektera varandras olikheter har varit låg.

  Moderaterna och Centerpartiet har därför arbetat extra hårt för att se till att det nationella ansvaret för skogen respekteras och att Europaparlamentet står upp för synsättet att det både går att bruka skog effektivt och ändå uppnå hållbarhet och skydda biologisk mångfald. Hade de rödgröna partigrupperna fått bestämma hade resultatet blivit något helt annat.

  Av Sveriges yta är hela två tredjedelar skog. Det är en enorm resurs som bidrar till jobb och tillväxt i hela landet. Skogen ger också förnybar energi, som vi behöver för att möta klimathoten. Därför behöver skogsnäringen få rätt förutsättningar framöver. Därför driver vi på för en politik som förespråkar ett europeiskt aktivt och hållbart skogsbruk, där varje medlemsstat själv bestämmer över sin skog.

  Samtidigt har vi agerat konstruktivt i förhandlingarna om det politiska innehållet för att hitta kompromisser som kan föra den europeiska skogspolitiken framåt. Att hitta en syn på skogen som kan accepteras av alla är svårt. Vi ska vara ärliga – alla dessa kompromisser går att acceptera men de är långt ifrån ideala.

  Den socialdemokratiska partigruppen har varit drivande i förhandlingarna med att EU ska ges mer makt över skogen och kraftigt försämra förutsättningarna för det aktiva skogsbruket.

  Det är enkelt att hävda sig och säga att man är för de gröna näringarna men det är faktiskt vid förhandlingsbordet det viktiga arbetet sker. Det är ingen nyhet att Miljöpartiet aldrig egentligen gillat skogsnäringen, men att Socialdemokraterna är på samma sida förvånar oss. Under den förra mandatperioden lyckades flera gånger svenskar från just Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet samarbeta i förhandlingar mot andra parlamentariker från andra länder för att rädda skogsnäringen.

  Nu när den svenska socialdemokraten Jytte Guteland till och med leder sin partigrupp i miljöutskottet, och därigenom kan styra diskussionen som hennes partikollegor för, är det knäpptyst. Det är dags att lämna besked: Kommer socialdemokraterna att sluta ta strid för den svenska skogen? Har de svenska socialdemokraterna gett upp tanken att skogen är en viktig resurs?

  I grund och botten handlar detta om en av Sveriges viktigaste industrigrenar. Därtill har miljön och klimatet mycket att tjäna på att det hållbara skogsbruket fortsatt möjliggörs. Det är djupt beklagligt att svenska Socialdemokraterna valde att stå vid sidlinjen denna gång. Resultatet riskerar att skada svenska intressen.

  Fredrick Federley (C), Europaparlamentariker, skuggförhandlare till jordbruksutskottets betänkande av skogsstrategin

  Jessica Polfjärd (M), Europaparlamentariker, förhandlare till miljöutskottets yttrande av skogsstrategin

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen