Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 20 mars

  ”Gör om livsmedelskontrollen i grunden”

  Det är dags att gå från ord till handling och modernisera den svenska livsmedelskontrollen, skriver Hans Agné, Svenska Köttföretagen, Maria Donis, Svensk Fågel, och Lars Erik Lundkvist, LRF.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Svenska slakterier behöver en konkurrenskraftig nivå på avgifterna för livsmedelskontrollen, tycker insändarskribenterna.
  Svenska slakterier behöver en konkurrenskraftig nivå på avgifterna för livsmedelskontrollen, tycker insändarskribenterna. FOTO: Jochen Zick/KEYSTONE/TT

  När Livsmedelsstrategin presenterades i början av 2017 så gav den hopp till en pressad lantbruksbransch. Äntligen hade en nationell strategi för ökad livsmedelproduktion beslutats i Sveriges riksdag. Detta var en stor framgång för branschen efter årtionden av diskussioner.

  Den tidigare tilltron till att importera en allt större del av maten omvärderades. Sårbarheten i livsmedelskedjan ska minska, angavs i strategin.

  Svensk livsmedelsproduktion kännetecknas av världens bästa djurskydd och en låg antibiotikaförbrukning samt en hög standard inom miljö- och klimatområdet. Inom dessa områden är vi unika och det vill vi fortsätta att vara. Inom branschen är vi villiga att dra vårt strå till stacken, men vi klarar inte att uppfylla målet om en ökad livsmedelsproduktion själva.

  De senaste åren har branschen jobbat intensivt med att få samma förutsättningar för livsmedelskontroll på våra svenska slakterier som våra europeiska kollegor. De flesta länder värnar om sin livsmedelsproduktion och har infört fasta avgifter på miniminivå för livsmedelskontrollen på slakterierna. Det är ett tydligt sätt för myndigheterna att stödja den inhemska livsmedelsproduktionen.

  I Sverige har myndigheterna aviserat om avgifter som är dubbelt eller tredubbelt mot vad som anges som lägsta avgift per djur i EU-förordningen, vilket slår hårt i såväl primärproduktionen som i slakteriledet. Vi kan läsa om ett aktuellt exempel från Gotland där höjda avgifter slår mot en grisgård med 150 000 kronor per år, vilket givetvis är helt orimligt och slår hårt i ett regionalpolitiskt utsatt område.

  Ett av livsmedelsstrategins huvudområden är ”regler och villkor”, där myndigheterna har möjlighet att skapa förutsättningarna: Formningen av regler och villkor ska stödja målet om en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja där produktionen ökar.

  Näringen har dock sett mycket lite av detta. I stället har vi en livsmedelskontroll som i grunden behöver moderniseras och effektiviseras. Därför strider vi inom näringen envist vidare för följande förändringar:

  · En bra och likvärdig köttkontroll som främjar näringen.

  · Digitala metoder och arbetssätt måste utvecklas och implementeras.

  · En avgiftsmodell som är lätt att förstå och främjar effektiva lösningar.

  · En avgift för köttkontrollen som är konkurrenskraftig sett ur ett EU-perspektiv.

  · Arbetsformer mellan myndigheter och företag som gör att slakteriets verksamhet och primärproduktionens goda djurhälsoarbete beaktas

  Om utgångspunkten i livsmedelsstrategin är att uppnå en stark konkurrenskraft i hela livsmedelskedjan, skapa fler jobb och en hållbar tillväxt med värden som hållbarhet, öppna landskap samt en levande landsbygd, så är det dags att gå från ord till handling. För att kunna växa måste hela värdekedjan vara lönsam, från gården till butiken.

  Just nu kämpar svenska bönder och slakterier med en tuff lönsamhet i spåren av extremtorkan 2018 samt en oro i vår omvärld. Vi fortsätter slåss för en konkurrenskraftig nivå på avgifterna för livsmedelskontrollen på svenska slakterier. Det skulle vara en efterlängtad och nödvändig början på verkstad inom den nationella livsmedelsstrategin. En strategi som säkert samhället i ännu högre grad ställer sig bakom i dag, när gränserna stängs runt omkring oss och hyllorna i livsmedelsbutikerna gapar tomma.

  Hans Agné

  Svenska Köttföretagen AB

  Maria Donis

  Svensk Fågel

  Lars Erik Lundkvist

  LRF

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen