Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 17 februari 2017

  Fri rörlighet gynnar endast brottslighet

  Det finns många skäl att begränsa rörligheten över gränserna. Att skydda svensk livsmedelsproduktion är ett av dem.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Landsbygdspartiet oberoende, LPo, är starkt EU-kritiskt. Minns ni debatten inför EU-omröstningen? Ett av de viktigaste argumenten som presenterades av ja-sidan inför EU-omröstningebn var den fria rörligheten för oss blivande EU-medborgare. Vilka möjligheter det skulle ge svenska studenter att studera vid europeiska lärosäten och för oss andra som bara ville resa. Vad bra det skulle bli, slippa ha med sig sitt svenska pass och kunna resa fritt.

  Nordbor har studerat vid europeiska lärosäten under många hundra år. Och var det verkligen så, att vi inte kunde resa på ett utmärkt vis innan EU och Schengenavtalet? Vi har i modern tid alltid kunnat resa fritt. När vi skaffat ett pass kunde vi resa kors och tvärs mellan Europas länder och vidare ut i världen. Nu, under den så kallade fria rörligheten, är vi ändå tvungna att ha pass eller ett nationellt id-kort med oss då vi reser utanför Norden eftersom man vid uppmaning måste kunna styrka sin identitet.

  Det enda som verkligen tycks ha gynnats av den så kallade fria rörligheten är den organiserade brottsligheten. Trafficking och människohandel har ökat explosionsartat inom hela EU-området. Varje dag utnyttjas och kränks EU-medborgare på grund av sin fattigdom och hopp om en bättre framtid.

  Men varor då, det är väl bra att de kan flöda fritt? Nej, det är inte endast av godo. Vi ser i huvudsak två skäl. Det första är importen av produkter från EU-området, som livsmedel, som vi enligt svensk lagstiftning inte får producera på samma sätt som i avsändarlandet. Det snedvrider konkurrensen och ger utrymme för sämre djurvälfärd i producentländerna.

  Det andra är ett miljöperspektiv. Fullständigt onödiga, långa transporter av sådant vi mycket väl kan producera själva. Vårt land har importerat och exporterat varor och tjänster i många hundra år före EU. Det var i huvudsak sådant vi själva inte producerade eller hade tillgång till. Att exempelvis importera ekologisk potatis från Italien eller lök från Nya Zeeland måste vara bland det dummaste man kan göra för miljöns och klimatets skull.

  LPo är för fri handel av varor och tjänster. Den fria handeln har i princip alltid varit fri, men den fria handel som slår undan benen på egen viktig produktion, tillåts bryta mot vår egen strängare lagstiftning samt öppnar för grov kriminalitet, den är vi emot.

  Landsbygdspartiet oberoende säger nej till den överstatliga jätte som EU håller på att utvecklas till.

  För Landsbygdspartiet oberoende

  Magnus Malmsten, Norrtälje

  Erika Sörengård, Ervalla

  Peter Johansson, Norrtälje

  Ann-Sofie Hagberg, Norrtälje

  Sören Axelsson, Östhammar

  Tjern Inga Wall, Särna

  Pierre Ländell, Horn

  Arne Gunnarsson, Strömsnäsbruk

  Hans Boström, Hallen

  Cecilia Kähäri, Storfors

  Roger Stupis Andersson, Råneå

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen