Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 17 april

  Framsynt försäljning av LRF Konsult

  Med Altor som huvudägare kan LRF Konsult utvecklas på bästa sätt.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   En noggrann bedömning och analys låg bakom valet av Altor som partner skriver LRF:s presschef Ulf Wallin i en replik.
  En noggrann bedömning och analys låg bakom valet av Altor som partner skriver LRF:s presschef Ulf Wallin i en replik. FOTO: Mostphotos

  I en debattartikel i ATL den 13 april kritiserar Bengt Jonsson försäljningen av LRF Konsult. Efter mycket noggrann bedömning och analys tog LRF:s styrelse beslutet att LRF Konsult behövde hitta en partner med tillräckliga ekonomiska muskler för att säkra och utveckla bolaget. Digitaliseringen och konsolideringen i branschen kräver nya affärsmodeller och tjänster, vilket innebär krav på stora investeringar i digitala plattformar för LRF Konsult.

  För att klara detta behövs en offensiv tillväxtstrategi, vilket LRF ensamma inte har rätt kompetens för.

  Altor valdes ut, bland ett flertal andra externa intressenter, för att bolaget har en tydlig strategi, kapital, erfarenhet och tillväxtkapacitet som kan framtidssäkra och utveckla LRF Konsult. Ytterligare en viktig och avgörande faktor är att samarbetet med Altor sker via en helt svenskbaserad fond.

  LRF bedömer att detta även är det mest rationella för medlemmarna. Det ligger inte i LRF:s grunduppdrag att vara aktiv part i en bransch, som kräver så stora investeringar och kompetens på området. Genom försäljningen garanteras ett starkt partnerskap med Altor, där LRF finns kvar som ägare just för att värna LRF:s intressen och att bygga LRF Konsult tillsammans.

  Det uppenbara målet för LRF Konsult är att bli en ännu bättre och mer prisvärd partner för LRF-medlemmarna. LRF gjorde för övrigt ett historiskt bra helårsresultat där samtliga av LRF:s dotterbolag redovisade vinst. LRF har all anledning att se ljust på framtiden.

  Ulf Wallin

  Presschef LRF

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen