Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 25 februari

  Fler betande kor gynnar biologisk mångfald

  Det vore bra om svenskt lantbruk skulle kunna dominera den svenska marknaden för nötkött, skriver Greger Ekman i denna replik.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Att byta ut importerat nötkött mot svenskt är bra för miljön. Vill man minska utsläppen av koldioxid så är det mot fossila drivmedel och kolkraft stöten ska sättas in i första hand. Det står var och en fritt att välja äta mer vegetarisk kost och köra mindre bil. Vill man av etiska skäl avstå från att äta kött är det också möjligt.

  Sverige har stora arealer betesmark som har vuxit igen och kommer att växa igen, i de flesta fall med granskog. Detta är ett slöseri med produktionsresurser då få människor, till skillnad från kor, lär vilja äta gräs och sly. Fler betande kor gynnar den biologiska mångfalden och skapar ekonomiska förutsättningar för en levande landsbygd.

  Glädjande nog verkar det som om efterfrågan på svenskt nötkött ökar då fler väljer bort importkött – av miljöskäl. Det vore väl bra om svenskt lantbruk blev världsledande på proteinrika vegetabilier.

  Men det vore också bra om svenskt lantbruk skulle kunna dominera den svenska marknaden för nötkött. Med knappt hälften av marknaden i dag finns det potential.

  Greger Ekman, ledarskribent ATL

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen