Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 6 mars

  Regeringen måste vidta åtgärder för att öka livsmedelsproduktionen

  I dag, onsdag 6 mars, arrangerar Kristdemokraterna för femte året i rad ”Mjölkens dag” i riksdagen.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Magnus Oscarsson (KD).
  Magnus Oscarsson (KD). FOTO: Riksdagen

  Det som fick mig att ta initiativet till den återkommande samlingen i riksdagen var mjölkföretagarnas vädjan om att politiken skulle bry sig mitt i den djupa mjölkkris som den svenska mjölkproduktionen var i.

  Mycket har hänt under de senaste fem åren, både ett mjölkpris som djupdykt och ett mjölkpris som har återhämtat sig något. Men mjölkpriset är inte stabilt och antalet mjölkgårdar i Sverige fortsätter att minska dramatiskt.

  Mjölken utgör omkring en fjärdedel av den svenska livsmedelssektorn. Vår inhemska mjölkproduktion är därför viktig för vårt lands självförsörjning. Sveriges livsmedelsberedskap var år 1989 uppe i 80 procent, i dag är den nere under 50 procent. Vid krig eller krissituation riskerar vi akut matbrist, efter bara två veckor kommer hyllorna att stå tomma i matbutikerna. Vårt land skiljer sig därmed markant från exempelvis Finland, där man sedan länge haft som politiskt mål att ha minst 80 procents självförsörjning med livsmedel.

  I juni är det två år sedan riksdagen tog beslut om en livsmedelsstrategi för Sverige. I den står det att svenska livsmedelsproduktionen ska öka, konkurrenskraften ska stärkas och sårbarheten i livsmedelskedjan ska minska.

  Just livsmedelsförsörjningen borde därför vara en av de absolut viktigaste politiska frågorna under denna mandatperiod. Emellertid verkar frågan inte vara prioriterad av regeringen. När statsministern läste upp regeringsförklaringen fanns varken livsmedelsstrategin eller försörjningstryggheten med över huvud taget, inte ett enda ord. Det är mycket oroande.

  Tyvärr snabbar regeringen i stället på utvecklingen åt fel håll. I somras uppdrog regeringen åt Jordbruksverket att utreda krav på att hålla djur lösgående året runt. I dag är 22 procent av alla svenska kor uppbundna någon del av året, men andelen uppbundna djurbesättningar utgör 45 procent av besättningarna, av vilka de flesta finns i små mellanbygder. Skulle förslaget bli verklighet hotas i ett slag en väsentlig del av näringslivet i dessa bygder. I stället vore det rimliga att omställningen till lösdrift sker naturligt i och med att det sedan flera år tillbaka inte byggs för nya uppbundna besättningar.

  Det är ett typexempel på att regeringen låtsas verka för åtgärder för att öka livsmedelsförsörjningen men gör precis tvärtom. Genom att ta fram förslag som riskerar att många mjölkbönder kommer att sluta i förtid och därmed i stället minska livsmedelsproduktionen och försämra livsmedelsförsörjningen ännu mera.

  Det är nu hög tid att regeringen vidtar åtgärder för att höja livsmedelsproduktionen – inte sänka den. Att regeringen genomför åtgärder så Sveriges självförsörjning markant ökar och inte fortsätter att minska. Nu duger det inte med tomma fraser, nu vill vi se handling.

  Vi politiker har ett stort ansvar att skapa framtidstro för jordbruket i Sverige. Vi kristdemokrater kommer fortsätta att arbeta för att konkurrenskraften, lönsamheten och självförsörjningen av livsmedel ska öka.

  Magnus Oscarsson (KD), riksdagsledamot och jordbrukspolitisk talesperson

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen