Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 14 februari 2017

  Felaktiga regler hämmar kaninuppfödningen

  Kaninkött är ett proteinrikt livsmedel med låga utläpp av växthusgaser. Tyvärr hämmas uppfödningen av Jordbruksverkets regelverk.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Olle Anderstam

  I media skrivs det väldigt mycket om det röda köttets negativa inverkan på klimatet. Att som veganerna vill, helt gå över till vegankost är inte möjligt i dagens samhälle. Man söker efter andra proteinkällor.

  Vad finns det då för alternativ? Ett djurslag som har högt proteininnehåll och ger väldigt låga utsläpp av växthusgaser är kaniner. Proteinhalten ligger på cirka 22 procent. Metanutsläppen ligger på cirka 20 procent av nötboskapens räknade per kilo levande vikt. En kanin som väger 2 kilo ger 1,6 kilo rent kött, och allt från kaninen tas till vara vid slakt.

  Faktum är att efter kycklingen så är kaninerna i Europa det mest slaktade djurslaget för animalieproduktion, i antal räknat. Och jämfört med kycklingen som är ofta är smittad av campylobacter eller salmonella så finns det inga kända sjukdomar som överförs mellan kanin och människa.

  Brist på statistik gör att det är svårt att uppskatta antalet kaniner i Sverige. En uppskattning är det slaktas 300 000 djur per år. Det är blygsamt men uppfödningen lökar med cirka 15 procent per år.

  Intresse finns hos konsumenten, men det största hindret mot en ökad produktion är Jordbruksverket. Personligen har jag jobbat intensivt under 10 år med att få fram nationella riktlinjer för produktion. 2014 kom ett regelverk för detta. Tyvärr är det baserat på hållning av sällskapsdjur vilket gynnar vare sig kaninerna eller uppfödarna.

  Även flera paragrafer bryter mot svensk djurskyddslag och mot gällande EU-förordning. Branschen har nu provat gällande regelverk i 2,5 år för att se konsekvenserna av detsamma. Vi har 30 års erfarenhet om uppfödning och har under den tiden forskat på trivsel, tillväxt och friskhet hos djuren.

  Det nya regelverket från Jordbruksverket (L100, Föreskrifter och allmänna råd om djurhållning) har genom sina krav orsakat bland annat att skelettskadorna i uppfödningen har ökat från 0,5 procent till 5 procent. Djuren har genom regelverket blivit avsevärt mera stressade på grund av höga burar där djuren känner sig oskyddade. Vid transport av kaniner till slakteri så krävs det 25 kvadratmeter för 100 kaniner. På samma yta transporteras ca 150 slaktsvin. Den stora ytan gör kaninerna oerhört stressade vilket bryter mot svensk djurskyddslag!

  Vi i kaninbranschen har krävt en genomgång och rättelse av gällande regelverk men Jordbruksverket vägrar. Resultatet blir att antingen bryter uppfödaren mot regelverket och riskerar djurförbud och böter, eller så bryter uppfödaren mot Djurskyddslagen och riskerar djurförbud och fängelse.

  Som slutkommentar: om vi teoretiskt skulle byta ut allt nötkött och ersätta det med kaninkött så uppnår vi satta klimatmål gällande växthusgaser i Sverige. Rätt fantastiskt!

  Gösta Johnsson

  Enköping

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen