Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 21 december 2018

  EU:s satsning på unga bönder slår fel

  Att rekrytera unga till jordbruket är viktigt, men att locka dem med utbyggda subventioner är fel väg att gå, skriver Olle Johnsson och Marcus Nilsen, båda Liberala Ungdomsförbundet.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   ”I en tid då den tekniska utvecklingen inom lantbruket går i ett rasande tempo är det fel väg att subventionera människor enbart beroende på deras ålder”, skriver artikelförfattarna.
  Bild 1/3 ”I en tid då den tekniska utvecklingen inom lantbruket går i ett rasande tempo är det fel väg att subventionera människor enbart beroende på deras ålder”, skriver artikelförfattarna. FOTO: Mostphotos
   Olle Johnsson, Liberala Ungdomsförbundet Väst.
  Bild 2/3 Olle Johnsson, Liberala Ungdomsförbundet Väst. FOTO: Privat
   Marcus Nilsen, ordförande Liberala Ungdomsförbundet Väst.
  Bild 3/3 Marcus Nilsen, ordförande Liberala Ungdomsförbundet Väst. FOTO: Privat

  EU har uppmärksammat att bönderna i Europa blir allt äldre. Enligt EU är endast 30 procent av bönderna under 65 år och av dem är bara 6 procent yngre än 35 år.

  Det är tydligt att jordbruksnäringen står inför tuffa rekryteringsutmaningar de kommande åren och det är uppenbart att branschen behöver ta tag i frågan. Det är dock helt fel väg att gå att locka unga bönder med utbyggda subventioner.

  Det är bekymmersamt att EU återigen särbehandlar jordbruksnäringen och själva valt att införa en ny stödtyp för unga bönder. Från 2013 har unga bönder under 40 år haft möjlighet att under en femårsperiod få en bonus på 25 procent av sitt direktstöd för att öka attraktiviteten för yrket.

  Satsningen kan tyckas lovvärd i tider då unga människor söker sig bort från bonderiet. Tyvärr visar mycket forskning på att denna typ av subventioner för särskilda grupper ger liten effekt i proportion till vad det kostar samhället. Vid en närmare granskning av siffrorna har de allra flesta stödmottagare gårdar som inte ens ger en tiondels årsinkomst.

  I en tid då den tekniska utvecklingen inom lantbruket går i ett rasande tempo är det fel väg att subventionera människor enbart beroende på deras ålder. Jordbruksnäringen bör i stället precis som alla andra branscher fundera på hur man ska locka personer med hög teknisk och akademisk kompetens till bondgårdarna för att möta framtidens utmaningar.

  Mycket pekar på att bondeyrket i framtiden kommer vara avsevärt annorlunda från vad det är i dag. Exempelvis går utvecklingen kring självkörande traktorer och robotar starkt framåt. De senaste 100 åren har mjölkbönderna gått från att mjölka för hand till att idag använda sig av mjölkrobotar. Det betyder att självbilden av den typiske bonden måste förändras i grunden.

  Dagens innovation och framtidstänk föds av marknadens spelregler och konkurrens. Statliga subventioner i detta fall från EU riskerar att ha en motsatt effekt och i stället lägga en blöt filt över utvecklingen i jordbrukssektorn.

  Därutöver ska Europas framtida bönder inte fostras till att gå på bidrag. I stället vore det mer önskvärt att helt skrota de kontraproduktiva direktstöd som perioden 2014-2020 kommer kosta de europeiska skattebetalarna drygt 10 biljoner svenska kronor.

  En mer välbehövlig satsning hade i stället varit att förhandla fram fler frihandelsavtal med övriga delar av världen. I en undersökning beställd av EU från 2016 drogs slutsatsen att de frihandelsavtal som i dag existerar med Mexiko, Schweiz och Japan har bidragit till fler jobb och ökade inkomster för Europas bönder. Fler människor i Japan har kunnat avnjuta de franska vinerna samtidigt som vi har kunnat importera bra mat från utlandet som vi inte kan producera själva.

  Framtidens bönder ska vara ingenjörer, entreprenörer och företagare men inte absolut inte bidragstagare.

  Olle Johnsson, Liberala Ungdomsförbundet Väst

  Marcus Nilsen, ordförande Liberala Ungdomsförbundet Väst

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen