Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 5 januari 2019

  En dålig budget för oss skogsägare

  REPLIK | Jättebesparingen i naturvårdsbudgeten slår blint och brett, skriver skogsägaren Leif Öster.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Mostphotos

  Vi behöver bruka mer skogar, inte mindre, är ofta LRF Skogsägarnas budskap. Så det är logiskt att såväl Skogsägarnas Sven Erik Hammar som Magnus Kindbom i julhelgen välkomnat Moderaternas och Kristdemokraternas halverade naturvårdsbudget.

  Det är ett skickligt lobbyarbete som nu ger resultat. LRF:s hypotes verkar vara ”mindre budget ger mindre skyddad skog och mer skog att bruka”. I praktiken minskar anslaget för naturvård och klimatarbete med 2,7 miljarder kronor.

  Men denna jättebesparing slår blint och brett. Redan dagen efter beslutet ringde min närmaste granne och berättade att hans utlovade stöd för solceller nu dras in. Här är fler negativa konsekvenser för oss skogsägare:

  • En bra princip är att skogsägare som hindras att bruka sina skogar av myndighetsbeslut ersätts. Med en minskad budget blir detta mycket svårt. Vi hoppas väl alla att de skogsägare som tagit en fajt mot staten för ersättning vid reservatsbildning i fjällnära och andra skogar ska vinna i olika domstolar. Men utan budget – hur och när ska tusentals drabbade skogsägare då få sina pengar?

  • Fem procent av Sveriges skogar är formellt skyddade. En betydande del av dessa behöver skötsel och tillsyn. Det är åtgärder som kan ge positiva effekter på naturvärden, skapa sociala värden och ge tusentals nya jobb i skogsbygder. Men finns det några pengar nu?

  • Kometprogrammet – där vi skogsägare själva kan initiera skydd av våra skyddsvärda skogar borde utvecklas, inte avvecklas. Men hur går det nu?

  • 1 500 människor i gröna jobb blev direkt uppsagda. Är det något att välkomna?

  • Och hur går det nu med alla tankar om incitament till skogsägare som gör bra saker?

  Vi talar här om en kraftigt minskad budget. Men certifieringssystemen och riksdagsbesluten om mycket höga ambitioner vad gäller att skydda och bevara landets värdefullaste skogar finns faktiskt kvar. Inget parti vill att dessa skogar ska avverkas. Risken är nu stor att det är vi skogsägare som åter kommer i kläm.

  Leif Öster, skogsägare

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen