Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 17 maj 2019

  Emissionsinsatser inget eget kapital

  Skogsägaren Claes Hultberg ifrågasätter om räntebärande insatskapital och emissionsinsatser ska räknas som eget kapital i denna slutreplik om Södras utdelning.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Mats P Ostelius

  Tack för svar, medlemschef! Nu till ämnet. Vad gäller det ekonomiska i svaret ifrågasätter jag grovt om ett räntebärande insatskapital och emissionsinsatser ska räknas som eget kapital.

  I mitt eget företag skulle jag räkna sådant som skuld, och kunde jag låna till statens räntor, – 0,5 procent, skulle jag räkna det som vinstgivande värdepapper.

  Ju mer emissionsinsatserna höjs, och den ska ge en ränta på 10 procent, desto mer vinst måste företaget ge. Det enda stället som vinsten finns att hämta på, när det blir sämre tider, är att sänka priset på virket. Detta kommer att innebära att virkespriserna sjunker i hela Sverige. Vad härligt att vara konkurrent!

  En prissänkning innebär dessutom att statens önskan att konfiskera mark, genom miljödepartementet, kan göras till ett billigare pris.

  Claes Hultberg, Karlsfors gård, Ödeshög

  Detta är en slutreplik i en pågående debatt om Södras vinstdelning. Läs de båda tidigare inläggen här:Debatt: ”Södra borde premiera virkesleverantörerna”Replik: Insatsemissionen gynnar långsiktigt tänkande

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen