Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 16 mars 2018

  Drönarna kan effektivisera skogsbruket

  Skogsnäringen måste vara på hugget. Nya drönarregler gör det roligare och lönsammare att vara skogsägare.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Reglerna för att använda drönare har förenklats i flera steg. Det är en mycket bra utveckling. Nu har skogsnäringen chansen att få alla värden i skogen att lyfta genom att enklare kunna överblicka skogen och sitt brukande.

  Skogsnäringen har varit bra på att hela tiden effektivisera och utveckla skogsbruket. Trots att virkespriserna fallit dramatiskt sedan 1950-talet har man klarat lönsamheten. Orsaken är att man lyckats mer än halvera kostnaderna, visar Skogsstyrelsens egen statistik över lönsamheten i skogsbruket.

  Men tillväxt skapas inte av kostnadsminskning. Här behövs i stället produktion av mer virke på ett hållbart sätt. Ett enkelt sätt att få det är genom bättre precision i vanlig skogsvård. Den kunskapen finns inom skogsbruket, men det kan vara svårt att överblicka allt på den detaljnivå som krävs. Här kliver modern drönarteknik in och ger ett bra komplement till befintlig teknik och arbetssätt.

  Därför är det så betydelsefullt att Transportstyrelsen nu förenklat reglerna. Skogsstyrelsen har arbetat nära Lantmäteriet och Transportstyrelsen för att få enkla regler och resultatet har blivit lyckat. Bland annat behöver inte drönaren registreras och det är tillåtet att flyga upp till 120 meters höjd. Det är nu lätt för alla i skogen att nyttja den nya tekniken

  Drönare är en relativt billig investering och tekniken är extremt användarvänlig. Potentialen är stor och skogsbruket har inte råd att blunda för den här moderna tekniken. Enligt en beräkning Skogsstyrelsen gjorde som en del av ett underlag till regeringen kan det handla om miljardbelopp som kan hämtas hem i ökade skogsvärden och effektiviseringar på enkelt sätt.

  Skogsägare kan kolla över all skog höst och vår. Det tar några timmar. Man kan själv skaffa detaljkoll på alla åtgärder som behöver göras. Det går mycket fortare och med bättre överblick än till fots. Det är lätt att själv vara aktiv i planeringen. Var finns dina vindfällen, viltskador och var är det behov av röjning och hjälpplantering?

  Skogsföretag kan få detaljkoll när man bedömer hur arbetskrävande ett uppdrag är. De kan kolla körvägare, blöthål och diken innan jobbet startar. Det är också lätt att slutkolla efteråt. Är allt gallrat? Finns det kvarglömt virke eller ris i dikena?

  Den som vill ha extra nöjda kunder kan skämma bort markägare med trevliga flygbilder efter utfört arbete och låta kvalitetsarbeten bli synliga.

  Skogsbruket har generellt i dag en god kunskap om hur de ska sköta skogen. Drönare ger en bättre förmåga att se var och när åtgärderna i skogen behövs som bäst. En rätt nyttjad drönare får all den kunskap och känsla som finns i skogsägarens huvud och hjärta att gå rakt ned i skogsmarken. Det blir också mycket roligare att vara skogsägare om man kan följa sin skog i bild och på film i stället för torra siffror.

  Vilket skogsföretag blir först med att slutredovisa sina avverkningar till markägaren med ett bifogat drönarfoto över avverkningen?

  Anton Holmström

  Verksamhetsutvecklare, Skogsstyrelsen

  Patrik André

  Kart- och Inventeringschef, Skogsstyrelsen

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen