Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 10 juni

  Håll naturen ren!

  Varför slänger man sopor ute i naturen? Till vilken nytta? Varför kan man inte behålla snabbmatsbrickor, papper, burkar, plastmuggar och liknande i bilen tills man kommer till en papperskorg eller soptunna i stället för att slänga ut det genom ett bilfönster?

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   "Varför måste vissa personer orsaka ett djurs lidande på det sättet?" skriver debattörerna. Arkivbilder.
  "Varför måste vissa personer orsaka ett djurs lidande på det sättet?" skriver debattörerna. Arkivbilder. FOTO: Mostphotos

  Den här frågeställningen har funnits i många år, men ändå ligger det mängder med sopor utmed trafikerade vägar. Kan någon som slänger på detta viset ge en rimlig förklaring till varför man gör det?

  En del burkar hamnar på åkrar där man skördar foder till djuren. När maskinen gått fram och slagit ner gräset som ska bli foder blir burkar sönderslagna i flisor som sen korna kan få ner i magen när de äter sitt foder. Metallbitarna fastnar i kons mage och det brukar sluta med att kon mår väldigt dåligt och dör! Varför måste vissa personer orsaka ett djurs lidande på det sättet?

  Man kan också se att gamla taggtrådsstängsel som inte används längre får stå kvar. Stängselstolparna ruttnar och går av och tråden hamnar på marken, ner i gräset. Om vilda djur passerar kan de fastna i det och skada sig illa. Även människor som är ute i markerna kan göra det. Tråden är ofta väldigt stark och går inte av.

  Elstängsel som inte används kan också ställa till problem på samma vis. Exempelvis kan råbockar trassla in sina horn i elrep och bli fast. Dessa gamla stängsel är sopor och ska inte vara kvar ute i naturen.

  Låt oss hjälpas åt att föra dialogen ”Håll Sverige rent” så att fler förstår hur viktigt det är att inte låta soporna hamna utmed vägar och ute i vår vackra, svenska natur.

  Barbro Winge,

  Marie Tover,

  Åseda LRF-styrelse

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen