Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 11 december 2018

  Debatt: Vildsvinseländet accelererar

  Villstad LRF vill se hårdare tag mot problemen med viltskador. ”Vildsvinseländet accelererar på åker och betesmarker, där 'bönderna inte kan vara bönder' utan får återställa markskadorna ständigt.”

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Villstad LRF kräver i debattartikeln bland annat att politiker, länsstyrelser, markägarna, jägarna, Sv Jägarförbundet och LRF lever upp till att vildsvin jagas/skyddsjagas kraftfullt, så skador på åker och betesmark minimeras.
  Villstad LRF kräver i debattartikeln bland annat att politiker, länsstyrelser, markägarna, jägarna, Sv Jägarförbundet och LRF lever upp till att vildsvin jagas/skyddsjagas kraftfullt, så skador på åker och betesmark minimeras. FOTO: Mostphotos

  Statliga Skogsstyrelsen, miljöorganisationer och skogsnäringen har nyligen lämnat en rapport: ”Skogsskötsel med nya möjligheter”.

  Den tar upp exempel på åtgärder i skogspolitikens anda. Jämställda mål kring produktion och miljö är stommen. Skogen producerar miljönytta på många sätt, samt klimatnytta med mer skog som binder kol. Samt ökad skogsproduktion med 10-tals miljoner m3 som gagnar många syften.

  Rapporten beskriver älgbetesskadorna i skogen till förfärande 16-22 miljarder per år!?!?

  Lägg därtill en växande kronviltstam, där kronhjort barkar granstammar i gallringar.

  Vildsvinseländet accelererar på åker och betesmarker, där ”bönderna inte kan vara bönder” utan får återställa markskadorna ständigt.

  Medlemmar i Villstad LRF har på årsmötet den 27 november 2018 enats om att uttalandet skall spridas till beslutande på ALLA nivåer och till media.

  Villstad LRF kräver att:

  Politiker, Länsstyrelse, markägarna, jägarna, Sv Jägarförbundet och LRF:

  • Lever upp till beslutad anpassning av älgbeståndet, så att skadorna kraftigt reduceras.

  • Lever upp till att dov-/kronhjort kan skyddsjagas i växande gröda/skog.

  • Lever upp till att vildsvin jagas/skyddsjagas kraftfullt, så skador på åker och betesmark minimeras.

  Villstad LRF Smålandsstenar

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen