Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 9 juli

  Tveksamt om nya regler ger mer betalt

  Hur Arlas kvalitetsprogram är formulerat och hur det fungerar i vardagen är olika saker, skriver Iréne Rodebjer i denna slutreplik om hur Arlas prismodell påverkar djurhållningen i Sverige.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Patrik C Österberg/TT, Adam Ihse/TT

  Tack för svar på min debattartikel, Inger-Lise Sjöström. Jag tycker att vad som står tryckt i Arlas kvalitetsprogram och hur det fungerar i vardagen är två olika saker. Fyra gånger per år ska varje enskild ko bedömas. Ni gör stickkontroller på det men förlitar er i övrigt på det som bonden rapporterar.

  Jag är ganska säker på att vår syn på hur djur respekteras är olika i olika länder, alltså kommer bönder att rapportera olika. Oftast verkar det som att medierna bevakar bättre än ni hur ni följer upp ert kvalitetsprogram.Läs mer: ”Arla sviker svensk djurhållning”Läs också: Arla: Vi ställer högre krav än lagstiftningen

  Det är svårt att bemöta ditt svar i övrigt eftersom du bland annat skriver att djuren i andra länder ”ofta” går ute och det finns fler djur i lösdrift, beräknat på vad? Ni stoltserar också med att ni har uppdaterat reglerna men jag undrar om det innebär att det blir mer betalt för mjölken.

  Iréne Rodebjer

  Före detta mjölkproducent, numera mjölkkonsument

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen