Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 30 oktober 2020

  Solcellsel kan ifrågasättas

  Hur ser kalkylen ut för tillverkningen av solceller? Det sker med fossil energi i andra länder. När blir det nettoenergivinst? Det undrar civilingenjör Magnus Thorén, medlem i Medborgerlig Samling samt Miljövänner för kärnkraft.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Solen ger el på dagen, när vi behöver den – men bara på den ljusare delen av året.
  Solen ger el på dagen, när vi behöver den – men bara på den ljusare delen av året. FOTO: Mostphotos

  Jonas Weissglass har i ATL tisdagen den 15 september synpunkter på varför solcellsparker är ett viktigt komplement i elsystemet. Jag har ett antal invändningar mot dessa påståenden.

  1. Det är snabbt och billigt att bygga. Visst vore det dyrare att använda befintliga industribyggnaders tak men då slapp vi utnyttja öppen mark.

  2. Solen ger el på dagen, när vi behöver den. Visst är det så men bara på den ljusare delen av året.

  3. Solcellsparkerna ger el när kärnkraften har revision. Det är onödigt eftersom mindre el behövs på sommaren när kärnkraften reviderar sina verk. De till och med stänger av för att elen inte behövs på sommaren.

  4. Solcellselen kompletterar vindkraften. Visst är det ofta så men ibland både blåser det och är soligt och då kommer det ut mycket el på nätet som måste regleras av vattenkraften. (I Tyskland där man inte har kapacitetsreglerande vattenkraft har man fått toppar som behövt kortslutas.)

  5. Solcellsel den ljusare delen av året gör att mindre kärnkraft behövs den delen av året. Om inte kärnkraft kan säljas den delen av året blir det inte lönsamt att hålla i gång kärnkraften alls. Så kraftverken stängs och vi kommer att behöva använda vattenmagasinen på vintern i högre grad än nu.Läs mer: Debatt: Solcellsparker är ett viktigt komplement i elsystemet

  Slutligen undrar jag hur kalkylen ser ut för tillverkningen av solcellerna. Det sker ju med fossil energi i andra länder. När blir det nettoenergivinst? Vi sparar i alla fall mer fossil energi på att importera kärnbränsle, som tillsammans med vattenkraften i sina befintliga verk ger oss fossilfri energi året runt.

  Magnus Thorén

  Civilingenjör, medlem i Medborgerlig Samling samt Miljövänner för kärnkraft, Ingarö

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen