Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 23 november 2018

  ”Skicka vargkramarna på charterresa till Sibirien”

  Överdriven hänsyn till örn och varg får skrämmande följder, hävdar skogsägaren Alf Karlman.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  En känd industriledare har anhållits för påstått jaktbrott genom att skjuta vargar och rovfåglar. Industriledaren är redan dömd av pöbeln och vissa media trots att han inte ställts inför domstol.

  Bilder visar industriledaren i handfängsel och häktets kläder. För mig känns det överdrivet att tro att en 69-åring skulle svinga sig upp och fly genom ventilationstrumman och stjäla en häst på närmaste bete och rida iväg över det västmanländska landskapet och försvinna från lagens långa arm.

  Det finns i Sverige just nu ett stort antal våldtäktsmän som går fria och planerar nya brott. Där borde resurserna koncentreras av polisen och åklagare.

  Tusentals familjer som får sin försörjning genom produktionsdjur inom livsmedelssektorn har många sömnlösa nätter på grund av vargen som på en natt kan ruinera deras ekonomi och skapa lidande hos deras djur.

  Eventuell skyddsjakt störs och förhindras av djuraktivister. Dessutom ger de sig in i djurstallar och skapar oro och förödelse. Vissa av dessa ”djurvänner” ägnar sig också åt att hota och misshandla djurägare.

  Överdriven hänsyn till rovfåglar kan ge skrämmande följder. I Vemdalen har den nya skidanläggningen med över 7 000 bäddar stoppats för att ett kungsörnspar bor i området.

  Mellan Dunker och Björndammen här i Södermanland stoppades ombyggnaden av den olycksdrabbade väg 55 på grund av närvaron av en örn. Resultat: Trafikolycka med tre dödsoffer.

  Det måste komma fram lösningar som undviker konfrontationer med rovfåglar genom att flytta fåglarnas sträckning till en säker plats. Det måste finnas en symbios mellan människa och rovfåglar genom smarta lösningar.

  Enligt min mening är det en oroande utveckling att det finns djuraktivister som är anställda inom förvaltningarna och som i sin nit går över gränsen för vad politikerna bestämt.

  Skrivbordsaktivister måste identifieras och avskedas.

  Mitt förslag är att det ordnas charterresor för vargkramare till Sibirien där de kan umgås med hundratusentals fritt strövande vargar.

  Djuraktivisterna har förtur till VIP-kön!

  Alf Karlman

  Ägare till skog, jord och fiskevatten med ett rikt djurliv.

  Pilo gård, Stora Sundby

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen