Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 17 juli

  Självklart följs interna riktlinjer

  Vi förstår att det finns skogsägare som känner att de hamnar i kläm när de inte får ersättning, skriver Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist i en replik på ämnet nyckelbiotoper.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen.
  Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen. FOTO: Ulf Aronsson

  Tre företrädare för Mellanskog skriver i en debattartikel att svensk skogspolitik har kört i diket. Skogsstyrelsen varken har eller ska ha någon uppfattning om skogspolitikens inriktning. Myndighetens uppgift är att föra ut och verka för den skogspolitik som beslutats av regering och riksdag.

  Nyckelbiotoper är skogsområden som i och med sina höga naturvärden har en mycket stor betydelse för skogens växter och djur. Syftet är att ge ett kunskapsunderlag om vilka naturvärden som finns i området; både för skogsägaren, myndigheter och eventuella virkesköpare.

  Vi förstår att det finns skogsägare som känner att de hamnar i kläm när de inte får ersättning och vi håller med dem som säger att det behövs mer resurser för arbetet med områdesskydd, så att skogar kan skyddas formellt och skogsägare få ersättning. Samtidigt återger debattörerna inte hela bilden av nyckelbiotopsproblematiken när de undviker att beröra nyckelbiotopernas roll i den certifiering av ansvarsfullt skogsbruk som alla större aktörer, inklusive Mellanskog, står bakom.

  Skogsstyrelsen har under senare år tagit initiativ till att utveckla och förbättra tillämpningen av nyckelbiotopsbegreppet. Vi har också försett den pågående Skogsutredningen med efterfrågat underlag kring nyckelbiotoper. Och vi välkomnar och ser fram emot utredningens slutsatser och förslag, precis som vi välkomnar vår fortsatta lokala dialog med Mellanskog.

  Avslutningsvis: Mellanskog kräver att Skogsstyrelsens generaldirektör säkerställer att interna riktlinjer följs. Det är självklart att så sker – både i nyckelbiotopsrelaterade frågor och i alla andra frågor där myndigheten har interna riktlinjer.

  Herman Sundqvist

  Generaldirektör, Skogsstyrelsen

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen