Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 18 april

  ”Misstag av Arla att räkna bort de små mjölkbönderna”

  Har Arlas förtroendevalda glömt att de representerar fler än dem med minst 200 kor?, skriver Linda Tordsson.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Glöm inte de små mjölkbönderna, skriver Linda Tordsson.
  Glöm inte de små mjölkbönderna, skriver Linda Tordsson. FOTO: Fredrik Sandberg/TT

  Arlas VD, Peder Tuborgh, gick nyligen ut och sa att storleksrationaliseringen i Sverige är en bra sak. För vad? kan man fråga sig. Den har inte hjälpt svensk mjölkproduktion då invägningen minskar, den gynnar inte svensk landsbygd, inte den biologiska mångfalden och inte krisberedskapen. Möjligen är det bra för Arla då det är billigare att hämta mjölk från en gård med 500 kor invid E4:an än att hämta mjölk på en gård med 50 kor flera mil ut på vischan.

  Att Arla inte ser riskerna för egen del är dock anmärkningsvärt. Många små gårdar utspridda över ett stort geografiskt område är tryggare än några få. De stora lantbruken är sårbarare och svårare att generationsväxla.

  De mjölkbönder som anklagar Arla för att göra för många dyra investeringar utomlands och försumma den svenska marknaden möts ofta med argumentet att tjänar Arla pengar gör du som ägare också det. Men i detta gömmer sig en paradox: så fort en mjölkbonde lägger ner sin produktion upphör ägandeskapet i Arla. Så solidariteten i koope­rativet är inte ömsesidig. Alla mjölkbönder som inte har någon annanstans att leverera sin mjölk är trogna Arla, men Arlas ledning står till syvende och sist bara till svars inför de mjölkbönder som finns kvar.

  Arla har dock ett moraliskt ansvar att vara sina (nuvarande) ägare trogna och att tillsammans med politiken säkerställa att svensk mjölkproduktion är långsiktig och hållbar. Strategin bör då inte vara att kostnads­effektivisera på gårdsnivå utan att jobba stenhårt för att sälja mjölken dyrare så att det blir mer marginal till bönderna.

  Arla tycks tro att man får upp lönsamheten för svensk mjölk genom att lansera nya kvalitetsprogram och egna ekoregler i tid och otid. Är Arlas verkliga mening den att anledningen till att svensk mjölk säljer för dåligt är att den inte håller nog hög kvalitet?

  Kanske borde Arla testa att göra mer intressanta produkter än mjölkpulver av den svenska mjölken. Ta alla resurser som man nu lägger på utveckling av kvalitetsprogram och kontroller – det sköts redan av myndigheter och Krav – och lägg dessa resurser på produktutveckling och marknadsföring. Man bör också överväga nationell prissättning, då svensk mjölk har ett högre värde på svensk marknad.

  Ett kooperativ som Arla grundar sig i demokrati. Det är de förtroendevalda som ska säkerställa att ägarnas intressen på bästa sätt tillvaratas inom organisationen. Ibland kan man undra om de förtroendevalda glömt att de representerar fler än dem med minst 200 kor.

  Att föra medlemmarnas talan uppåt i organisationen är ett minst lika stort om inte större ansvar än att förankra ledningens vilja nedåt. Frånsett det, är det rimligt att tro att några individer som egentligen gjort livsvalet att bli mjölkbönder ska ha den kraft och kompetens som krävs för att stånga sig fram i en stor organisation som Arla? Att lyckas som mjölkbonde och att lyckas som affärsman ställer trots allt rätt olika krav på människan.

  Den stora frågan är hur man säkerställer att Arla verkligen gör det som är bäst för svensk mjölkproduktion. Att de förtroendevalda inte har kraften som behövs för att vända skutan säger sig självt.

  Konkurrens vore en väg att gå. Att sälja sin mjölk till ett annat företag vore en dröm för många mjölkbönder. Det är en stor fråga och det brinner i knutarna. Har en mjölkgård väl försvunnit lär den inte återuppstå i en handvändning.

  Linda Tordsson

  LRF Ydre kommungrupp

  Fotnot: Arla har erbjudits replik men avstår.

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen