Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 16 november 2018

  Debatt: ”Gör om älgförvaltningen”

  Dagens älgförvaltning fungerar inte. Det sorgliga resultatet – till ett högt pris för enskilda och samhället – är stora skador på skog och nerbetad mångfald. Det skriver Lisbeth Larsson i en debattartikel.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Betesskador på tallungskog i trakten kring Kramfors i Västernorrland. Arkivbild.
  Bild 1/5 Betesskador på tallungskog i trakten kring Kramfors i Västernorrland. Arkivbild. FOTO: Anna Marntell/Skogsstyrelsen
   Nerbetad asp.
  Bild 2/5 Nerbetad asp.
   Nerbetad ek.
  Bild 3/5 Nerbetad ek.
   Nerbetad rönn.
  Bild 4/5 Nerbetad rönn.
   Nerbetad sälg.
  Bild 5/5 Nerbetad sälg.

  En hel generation av rönn, asp, sälg och ek som skulle ha blivit träd får aldrig en chans. De betas ner till bonsai-träd varje år av en överstor älgstam som saknar mat. Det är viktigt att vi har vilda djur i vår fauna, men de måste vara i balans med fodertillgången.

  Det är hög tid för politiker och tjänstemän att inse fakta. Det är otroligt naivt att tro att handslag och avsiktsförklaringar skulle fungera i denna komplicerade förvaltning med så starka intressen inblandade. Älgförvaltningen måste göras om.

  Dagens älgförvaltning fungerar som en uppfödning av vilt för jaktändamål i regi av Svenska Jägareförbundet som har ett statligt, ”allmänt uppdrag” för viltförvaltning. Ett uppdrag som är finansierat med cirka 50 miljoner kronor årligen.

  Det är bra att vi har en engagerad och kompetent jägarkår, men det blir fel när en intresseorganisation ska ha en uppgift som borde ligga på en statlig myndighet. Detta ”allmänna uppdrag” tillkom 1938 i en annan verklighet och med andra syften. Uppdraget är helt föråldrat och borde snarast tas bort.

  Det är dags för politiker att ta ansvar och våga tänka om när det gäller viltförvaltning – och tänka rätt.

  Lisbeth Larsson, Tibro.

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen