Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 24 augusti 2018

  Djurindustrin kan inte tillgodose djurens behov

  Kostnadsjakten går ut över djuren, skriver djuraktivisten Martin Smedjeback.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Mostphotos

  Cathrine Nennestam anklagar oss djuraktivister för att förmänskliga djuren (ATL 17/8). Naturligtvis är vi människor inte identiska med kor, grisar och får. Men människan är biologiskt också ett djur, och vi delar samma evolutionära ursprung.

  Därför borde det inte förvåna att vi som andra däggdjur utvecklar starka sociala band till våra barn och har ett behov av att dia när vi är små. Att konstatera vissa gemensamma behov är inte att förmänskliga djuren utan att utgå från etologin, läran om djurens beteenden.

  Många har säkert observerat det starka behovet av att dia som kalvar och kultingar har. Kalvar som rutinmässigt blir tagna från sina mammor direkt efter födseln i den svenska mjölkindustrin kan ses suga på allt möjligt i avsaknad av sin mammas spenar.

  Olika djurarter har även specifika behov som människor saknar. Alla som ser en gris på en jordplätt kan snabbt konstatera att de har ett starkt behov av att böka i jord. Den absoluta majoriteten av de grisar som föds upp till kött i Sverige tvingas leva hela sina liv på betonggolv.

  Här ligger ett av problemen inom djurindustrin. Djurens behov kan inte tillgodoses på ett kostnadseffektivt sätt. Dessutom kränks dagligen i slakterierna den mest basala rättigheten av alla – rätten till liv.

  Ekvationen går inte ihop. Det är därför vi föreslår en övergång till ett veganskt jordbruk där inga djur utnyttjas eller dödas.

  Martin Smedjeback

  Djuraktivist

  LÄS OCKSÅ Aktivister vill inte se djur jobba

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen