Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 16 november 2020

  Coronastrategi saknas för gröna näringarna

  Smittspridningen av covid-19 är intensiv. Varför tas inte något gemensamt krafttag för att skapa en ökad beredskap och förbättrade kunskaper på våra gröna företag, undrar Peter Lundqvist.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   I Danmark finns en brett sammansatt ”task force” för att motverka smittspridning på arbetsplatserna inom de gröna näringarna.
  I Danmark finns en brett sammansatt ”task force” för att motverka smittspridning på arbetsplatserna inom de gröna näringarna. FOTO: Istock

  De gröna näringarna i Sverige har ännu så länge klarat covid-19-pandemin ganska bra och på LRFs hemsida konstaterar VD Anna-Karin Hatt att lantbrukare är vana att hantera olika utmaningar och således klarar även detta.

  De gröna näringarnas företrädare förefaller vara nöjda med att det löste sig med den utländska arbetskraften så att den kunde finnas på plats när säsongen började. Inte heller är man speciellt oroad över några covid-19-relaterade hälsoproblem inom vår sektor om man läser på hemsidorna hos Gröna arbetsgivare, Kommunal och Arbetsmiljöverket.

  I Danmark finns en brett sammansatt ”task force” för att motverka smittspridning på arbetsplatserna inom de gröna näringarna. Gruppen som bildades långt innan de nu akuta minkproblemen består av företrädare för olika organisationer och relevanta myndigheter med syfte att gemensamt ta ställning till olika preventiva insatser och strategier samt informationsmaterial på olika språk.

  Arbetsgruppen träffas ofta (digitalt) och bidrar till att samordna insatser och öka kunskapen om hur smitta förhindras och hanteras på arbetsplatserna. Likartade initiativ har bland annat tagits i Kanada och i andra nordiska länder.

  Våra gröna näringar i Sve­rige lär inte undkomma den intensiva smittspridning som nu sker i hela Sverige. Varför tas inte något gemensamt krafttag för att skapa en ökad beredskap och förbättrade kunskaper på våra gröna företag? Eller ska de hänvisas till Folkhälsomyndighetens hemsida?

  Peter Lundqvist, Lantbrukarson, LRF-medlem och professor i arbetsvetenskap vid SLU

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen