Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 10 november 2017

  Centern har abdikerat i energifrågan

  Partiet måste återta rollen som drivande kraft. Om inget händer snart hotar en katastrof.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Centerpartiet uppger att man jobbat mycket med vindkraften – men utan synligt resultat. I ett svar på min och andra kraftverksägares hårda kritik av Centerpartiets energipolitik anför riksdagsman Rickard Nordin (C) att partiet har jobbat hårt för att stödja kraftverksägare som hamnat i ekonomiskt trångmål.

  Något nämnvärt synbart resultat som gynnar kraftverksägarna syns dock inte till. Det som hänt är en alldeles för liten höjning av den så kallade kvotkurvan som indirekt bestämmer priset på elcertifikaten. En behövlig prisökning till 20 öre per kilowattimmar för elcertifikaten har stannat vid 7 öre utan att Centerpartiet larmat regeringen med krav på justerad kvotkurva.

  I dag är vi flera tusen centerpartister som förlorar allt eller delar av våra investeringar i vindkraft. Självfallet är vi mycket kritiska mot att partiet godtagit en energipolitik som får så förödande konsekvenser för vår ekonomi. En sådan politik borde centerledningen aldrig ha ställt upp på.

  Den är etiskt klandervärt och oförenligt med Centerpartiets grundläggande värderingar. Jag och många fler investerare anser det vara fel av partiet att acceptera en politik som leder till rena katastrofen för många investerare.

  Nordins klagan på att jag koncentrerade min kritik mot Centerpartiet kan också tolkas så att jag bedömde att eftersom Centern tidigare haft en ledande ställning i svensk energi- och miljöpolitik skulle chansen vara störst att få en aktion från dem. Tyvärr verkar det dock som om Centern nu har abdikerat från den rollen.

  Vi som står bakom kritiken önskar inget hellre än att partiet genom praktisk handling återtar den rollen som drivande kraft. Kräv att regeringen höjer kvotkurvan samt att den utreder möjligheten att tillsammans med banker och andra kreditinstitut inrätta en hälftenägd stödfond för krisande vindkraftsägare. Vi är tusentals investerare i vindkraft som väntar på initiativ från Centern.

  Olof Karlsson (C)

  Köping

  Fd ordförande SERO

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen