Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 16 januari

  C: ”Nu stärker vi den svenska livsmedelsproduktionen”

  Sveriges lantbrukare får inte stoppas av onödiga och krångliga regler, skriver Kristina Yngwe (C).

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: TT/Shutterstock

  Jul- och nyårshelgerna är en tid för att samlas kring matborden för att ta del av god mat och gemenskap. Många kanske inte alltid har i åtanke var maten vi serverar kommer ifrån.

  Vi är stolta över alla de fantastiska bönder som varje dag sliter för att producera livsme­del av högsta kvalitet. Svenska livsmedelsproducenter är världsledande på djurhälsa, har en re­striktiv användning av antibiotika i djurhållningen och producerar mat på ett klimatsmart och miljövänligt sätt. Det är något vi alla ska vara stolta över.

  Men som det ser ut i dag kämpar många lantbrukare med att få sin verksamhet att gå runt ekonomiskt. Om vi ska kunna ha kvar och utveckla svensk livsmedelsproduktion måste konkurrenskraften stärkas. Här behöver vi inom politiken visa ­ledarskap och hitta hållbara lösningar som ger de svenska bönderna lägre kostnader, konkurrenskraftiga villkor och ett minskat regelkrångel.

  Vi ser även ett problem i att svenska lantbrukare inte alltid kan ta betalt för det mervärde som exempelvis betande djur ger i form av öppna landskap och stärkt biologisk mångfald. Ett sätt att stärka lantbruksföretagandet är att minska regelbördan. Vi måste se till att Sveriges lantbrukare inte stoppas av onödiga och krångliga regler.

  I den budget som presenterades under hösten har Centerpartiet fått igenom en rad viktiga satsningar för att uppnå livsmedelsstrategins mål om mer svensk mat som produceras i Sverige. Dessa satsningar fokuserar på tre områden för ett stärkt företagande inom livsmedelsproduktionen. Det rör regler och villkor, export samt forskning och innovation. Utöver det har vi även sett till att stärka upp regleringsbreven med åtgärder som gynnar livsmedelsproduktionen. Detta är viktiga steg på vägen, även om vi vet att det kommer att krävas mer åtgärder innan vi är i hamn.

  Centerpartiet är det parti i  svensk politik som tar ansvar för att stärka livsmedelsproduktionen och villkoren för Sveriges bönder. Vi har kämpat för detta i mer än 100 år och det kommer vi att fortsätta göra. Så att allt fler väljer att bli lantbrukare och att producera klimatvänlig mat i världsklass.

  Kristina Yngwe

  Landsbygdspolitisk talesperson (C)

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen