Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 13 mars

  C: ”Mycket väsen för ingenting”

  Flera av de förslag om arbetskraftsinvandring som M och KD lyfter fram är faktiskt precis sådana som utredningen ska titta på, skriver Centerpartisterna Jonny Cato och Kristina Yngwe i en slutreplik.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Hans Christiansson/Mostphotos

  Hans Eklind (KD) och Magnus Oscarsson (KD) skriver i ATL den 10 mars om Centerpartiet har några förslag kring hur vi kan komma till rätta med missbruk när det gäller arbetskraftsinvandring. Det har vi inga problem att ­svara på.

  Den utredning som vi har kommit överens med regeringen och Liberalerna om att tillsätta kommer att se över fusket inom arbetskraftsinvandringen. Vi i Centerpartiet blundar inte för att det finns allvarliga problem med missbruk av reglerna och att många arbetskrafts­invandrare i dag utnyttjas, med låga löner och dåliga arbetsvillkor. För oss är det självklart att dessa problem måste lösas så fort som möjligt.

  Enligt Kristdemokraterna är enda sättet att lösa fusket ett ­lönegolv, en generell lösning som skulle drabba väldigt många arbetsgivare och arbetstagare som aldrig haft för avsikt att fuska. Vi är säkra på att problemen med fusk kan lösas samtidigt som vi värnar dagens system. Det handlar i grunden om att värna möjligheten för männi­skor som är beredda att arbeta, göra rätt för sig och vara med och bidra till vår gemensamma välfärd att komma till Sverige.

  Av de förslag som Moderaterna och Kristdemokraterna lyfter fram i sina repliker är faktiskt flera precis det som utredningen ska titta på. Man kan snabbt konstatera att det blir mycket väsen för ingenting från deras håll.

  Utredningen ska se över om det ska införas ett försörjningskrav för anhöriga och talang­visum. Den ska också se över hur vi kan stoppa kompetensutvisningarna och hur vi kan göra Sverige attraktivt för högkvalificerade arbetskraftsinvandrare och förenkla för dem som kommer hit och arbetar genom bättre myndighetssamverkan. Den ska även se över hur vi kan motverka exploatering av deltidsanställda, missbruk av systemet och handel med arbetskraftstillstånd.

  När det kommer till att motverka handel med arbetskraftstillstånd, som Maria Malmer Stenergard (M) och John Widegren (M) lyfter i sin replik i ATL, också den 10 mars, så är det med andra ord redan med på agendan och inte något förslag som är unikt för just Moderaterna.

  Kristdemokraterna vill se en behovsprövning för utomeuropeisk arbetskraftsinvandring under en viss lönenivå. Det är något som mest troligt skulle försvåra för de gröna näringarna. Problemet är redan i dag att processerna kan dra ut på tiden. Ytterligare byråkrati skulle inte förenkla för säsongsarbetare inom de gröna näringarna.

  Det blir märkligt när Moderaterna återigen drar upp rege­ringsfrågan, kritiserar vårt samarbete med Socialdemo­kraterna och säger att de aldrig kommer att tumma på sina värderingar. Samtidigt går de själva fram med utskottsinitiativ tillsammans med Vänsterpartiet.

  Centerpartiet kommer att fortsätta stå upp för arbetskrafts­invandring till Sverige och företagens rätt att själva välja var­ifrån de väljer att rekrytera den kompetens de behöver. Utan arbetskraftsinvandringen skulle vissa företag inom de gröna näringarna inte kunna gå runt. Vi kommer samtidigt att fortsätta slåss mot fusk och utnyttjande av människor för att dagens system ska kunna värnas.

  Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson (C)

  Kristina Yngwe, landsbygdspolitisk talesperson (C)

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen