Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 10 maj 2019

  Befria Europas bönder från subventionerna

  Europas jordbrukare har alltför länge hämmats av de destruktiva jordbruksstöden, som varje år kostar över 400 miljarder kronor. Frihandelns principer måste få råda även inom jordbrukssektorn för att stärka de europeiska böndernas konkurrenskraft och möjliggöra jordbrukets utveckling i andra regioner i världen.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Från vänster: Anders Rehnberg, Sandra Daniels och Olle Johnsson.
  Från vänster: Anders Rehnberg, Sandra Daniels och Olle Johnsson. FOTO: Pressbild

  Subventioner till jordbrukare leder till att marker som inte är produktiva brukas och då stöden baseras på areal är det de största godsen som får störst stöd. Tyvärr har protektionistiska krafter genom historien verkat för fortsatt höga jordbruksstöd.

  Centerpartiet och LRF har varit en bromskloss när det talas om en mer liberal europeisk jordbrukspolitik. En förutsättning för det europeiska jordbrukets framtid är att liberala partier som Centerpartiet börjar driva en liberal jordbrukspolitik och slutar behandla branschen som ett särintresse.

  Nästa mandatperiod i EU-parlamentet kommer ha stor betydelse för hur jordbrukspolitiken kommer att se ut det kommande decenniet. 2021 kommer EU:s nya jordbruksprogram, som kommer att gälla till 2027.

  Liberalerna föreslår att man inför de kommande Cap-förhandlingarna helt avskaffar direktstöden och halverar budgeten för jordbrukssektorn. Vidare ska den kvarvarande hälften investeras i forskning för att utveckla det europeiska jordbruket.

  Inbäddat i EU:s jordbrukssubventioner ligger även en djup orättvisa gentemot till exempel forna kolonier i Afrika. Deras egen produktion hämmas i dag av att behöva konkurrera med subventionerade produkter och höga tullar i EU.

  Livsmedel är även en av få varor som många fattigare länder faktiskt kan konkurrera med – då klimatet ofta lämpar sig bättre för jordbruk där. I en fri marknad hade produktionen naturligt hamnat i dessa länder men subventioner bidrar till orättvis snedvridning.

  Fokus ska även ligga på att fortsätta öka antalet frihandelsavtal såsom skett under de senaste mandatperioderna. I en undersökning gjord på begäran av EU visade det sig att unionen tjänat stort på de ingångna avtalen med Japan, Schweiz och Sydkorea, med flera. Fler arbetstillfällen har skapats i EU och konsumenterna har fått billigare mat.

  Frihandel med andra regioner i världen kommer i framtiden vara viktigt för möjligheten att exportera vår svenska ost och vår import av ivoriansk kakao. Särskild vikt bör även läggas på att förhandla fram avtal som lägger vikt på etisk djurhållning och hållbarhet så att EU genom handelsavtal kan vara en blåslampa på andra länder och regioner.

  Jordbruksnäringen är en av Europas allra viktigaste och kommer även i framtiden spela en stor roll för vår framtid. Vi har inte tid att fortsätta slira i samma gamla protektionistiska traktorspår i Bryssel. Det är i en fri konkurrens med de möjligheter marknaden ger både inom landet och på exportmarknaderna som de bästa förutsättningarna ges för ett blomstrande svenskt jordbruk.

  Anders Rehnberg, kandidat till Europaparlamentet för Liberalerna

  Olle Johnsson, vice ordförande LUF Väst

  Sandra Daniels, ledamot LUF Väst

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen