Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 12 juni 2020

  ATL förstår inte hur marknaden fungerar

  I en debattartikel kritiserar styrelsen för Sveriges mjölkbönder en kommenterande artikel i ATL om de pågående diskussionerna om beteskrav.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Ola Jennersten/Naturfotograferna/TT

  I ATL den 5 juni skriver reportern Sara Johansson i en kommentar att utan beteskrav mister vi vårt starkaste argument för att sälja svensk mjölk. Mycket smått och gott blandas in i resonemanget som frågan om importerat foder och utnyttjandet av mark som kan användas för annan matproduktion. Det är helt andra frågor. Dessutom illustreras artikeln (i papperstidningsutgåvan, reds anm) med en bild på en tjudrad kalv, något som är olagligt i Sverige.

  Förståelsen för hur en marknad fungerar är helt frånvarande. På en gemensam och öppen marknad betalas aldrig för särregler, skatter och lagkrav.

  Beteslagen hindrar oss bönder att få betalt för betet. Utan beteslag skulle mejerierna tvingas betala extra för betesmjölk. Finns efterfrågan på betesmjölk kommer konsumenten kunna köpa den, naturligtvis mot en högre betalning.

  Eftersom det enda argumentet för att köpa svensk mjölk som nämns i artikeln tycks vara beteskravet kommer här ytterligare några argument:

  • Fler arbetstillfällen i Sverige

  • Bättre ekonomi för Sverige eftersom pengarna stannar i landet

  • Större biologisk mångfald eftersom mjölkkon ger kalvar för till exempel stutuppfödning på naturbete

  • Bättre växtföljder med vall i växtföljden

  • Bra utnyttjande av restprodukter från livsmedelstillverkning

  • Bättre miljö eftersom mindre mat behöver importeras vilket leder till mindre transporteras

  • Sist men inte minst är mjölkproduktionen mycket viktig för vår självförsörjningsförmåga på livsmedel vid en kris

  Med Sveriges höga skatter och lagkrav kommer hagen garanterat att bli tom om vi inte gör något. Vi uppmanar ATL att börja med att läsa invägningsstatistiken och konsumtionen på mjölk som Jordbruksverket tar fram och därefter gör en bedömning av om vi varit framgångsrika!

  Styrelsen Sveriges mjölkbönder

  Svar direkt

  I ATL skriver Sara Johansson, reporter på ATL som bevakar politik och EU, en kommentar om de pågående diskussionerna om beteskrav. Skribenten tar inte ställning utan resonerar kring en aspekt av vad ett avskaffande skulle innebära.

  Självklart ska ATL, som är en fristående tidning och vars läsare är lantbruksföretagare, kunna ta upp och diskutera en viktig fråga för svensk mjölknäring. Lika självklart ska debatten för eller emot ett beteskrav också ske i ATL.

  Lilian Almroth

  Chefredaktör, ATL

  Läs kommentaren: Man saknar inte de lätta argumenten förrän hagen är tom

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen