Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 1 september 2018

  S: Vi gör allt vi kan för att lindra torkkrisen

  ”Partipolitiskt käbbel bidrar inte till lösningen.”, svarar Åsa Westlund (S) på ATL:s Debatt efter att Moderaterna krävt landsbygdsministern på svar.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Sommarens torka innebar kris för många av Sveriges jordbrukare. Lösningen är inte partipolitiskt käbbel utan ett starkt samhälle med tillräckliga resurser för att klara kriser i framtiden.

  Regeringen har tagit fram ett krispaket på 1,2 miljarder kronor för att framförallt täcka upp för foderbrist och inkomstbortfall på grund av torkan. I krispaketet finns bland annat 400 miljoner kr som ska betalas ut under 2018 riktat till Sveriges mjölk-, nötkötts- och lammproducenter.

  I paketet finns också 760 miljoner i stöd under 2019. Det ska utformas i nära samarbete med näringen och gå till att stötta lantbruket.

  Parallellt med detta har regeringen, tillsammans med berörda myndigheter och LRF, vänt på varenda sten för att hitta sätt att lindra de skador som torkan orsakat. Hittills har över 20 olika åtgärder genomförts. Det handlar om beslut om regelförenklingar, vägledningar och information till drabbade. Ytterligare åtgärder är på väg.

  Det är intressant att Maria Malmer Stenergard och Sten Bergheden kritiserar Jordbruksverket för att ha varit sena att betala ut EU-stöden. Anledningen till det var ett oerhört komplicerat program för landsbygdsprogrammet som den förra M-regeringen tog fram och som EU-kommissionen kritiserade. Detta försenade genomförandet kraftigt.

  Kritiken är också anmärkningsvärd eftersom Moderaterna föreslagit kraftiga nedskärningar av anslaget till Jordbruksverket. Om riksdagen antagit deras budgetförslag hade utbetalningarna försenats ytterligare.

  Som tur är gick M-budgeten inte igenom. I stället har Jordbruksverket, med det extra stöd som den S-ledda regeringen levererat, kunnat betala ut 99 procent av stöden. Nu återstår utbetalningar för nästan alla på max 10 000 kronor per lantbrukare. Det hoppas jag kommer ut till alla nu i höst.

  Allvarliga situationer som sommarens torka behöver vi möta tillsammans. Socialdemokraterna arbetar för ett starkare Sverige som håller ihop. Det gäller i allra högsta grad också för att stärka våra lantbrukare.

  Åsa Westlund (S)

  Ordförande i Riksdagens miljö- och jordbruksutskott

   Åsa Westlund (S)
  Åsa Westlund (S) FOTO: Riksdagen

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen