Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 9 november 2018

  Ät en skånsk gås – annars försvinner den

  Håll på traditionen och slut upp kring de svenska gåsuppfödarna. De gör ett fantastiskt jobb, skriver debattören Helena Rimfors, LRF Skåne.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Mostphotos

  Mårten gås stundar och det är dags att smörja kråset. När du väljer ut årets fågel, köp en svensk gås. Då vet du att du har fått en gås som är närproducerad, som bidrar till att hålla landsbygden levande och som inte har behandlats med antibiotika i onödan. Om vi vill kunna köpa svensk gås imorgon måste vi efterfråga den idag, annars försvinner den.

  Mårten gås firas historiskt sett för att hedra fromme Sankt Martin. Historien säger att han inte ville bli biskop i Tours och gömde sig bland en flock gäss som började snattra och avslöjade honom. Han blev biskop men hämnades genom att instifta en dag då man ska äta gås. Hans plan lyckades.

  Kom ihåg att njuta

  I år kommer det att vara svårare än vanligt att få tag på en gås från Sverige. Värmeböljan gjorde att många fåglar slutade lägga ägg tidigare än vanligt. Så när du sätter tänderna i fågeln, kom ihåg att njuta.

  Att äta lokalproducerad gås ger jobb. Dessutom är det en del av vårt kulturarv. Förr åt man gås i hela Sverige, nu anses det vara något typiskt skånskt. I en tid när hela världen kommer närmare är det roligt att vi kan behålla vår lokala särprägel.

  Den svenska gåsen är viktig

  Svensk fågel är fantastisk. Vi har hårda smittskyddsregler som skyddar mot att smittor sprids, men allt extra arbete är inte gratis. Svenska lantbrukare jobbar varje dag med de tuffaste djurskyddslagarna i världen. Vi tror att det extra arbetet märks, smaken blir bättre när djuren behandlas bra. Så glöm inte att fråga efter svensk gås i affären eller på restaurangen.

  FOTO: IBL

  Antalet gåsuppfödare i landet har kraftigt minskat de senaste decennierna. När vi har färre uppfödare blir vi mer sårbara. Dessutom är det mycket svårt att starta upp en gåsuppfödning i dag, så vi måste slå vakt om de få uppfödare vi har kvar.

  Enda sättet att främja en fortsatt svensk gåsuppfödning är att efterfråga den. Den svenska gåsen är viktig för oss både miljömässigt och kulturellt. Om vi inte efterfrågar den är risken att den flyger sin kos. Och vi skulle sakna den.

  Helena Rimfors

  Styrelseledamot LRF Skåne

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen