Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 9 oktober 2019

  ”Älgförvaltning i totalt kaos”

  Att stoppa älgjakten är orimligt, och kan leda till ökade betesskador, skriver Johan Gradén i Alingsås.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   En månad före jaktstart meddelades, utan motivering, att 49 licensområden inte får någon tilldelning alls.
  En månad före jaktstart meddelades, utan motivering, att 49 licensområden inte får någon tilldelning alls. FOTO: Istock

  Nyligen har länsstyrelsen i Västra Götaland lämnat besked om licenstilldelningen för årets älgjakt. Utan förvarning har tilldelningen nollats på grund av försenad slutrapportering från 49 licensområden. Enligt uppgifter från en del berörda licensområden utgör förseningen 3–4 dagar eller mer. Några formella påminnelser från länsstyrelsen har enligt uppgift inte gått ut till dem som inte har slutrapporterat i tid.

  De licensområden som jag har haft kontakt med har på eget initiativ korrigerat och fullgjort sin skyldighet, och därmed betraktat det som att problemet med försening varit utagerat. Inga meddelanden har kommit från länsstyrelsen om någon form av sanktion för förseningen.

  Trots detta meddelas en månad före jaktstart att 49 licensområden inte får någon tilldelning, utan motivering. Häpnadsväckande! Sanktionen saknar stöd i gällande lagstiftning! Dessutom står sanktionen/straffet inte i proportion till förseelsen.

  Åtgärden medför två besvärande konsekvenser:

  1. Med de betesskador som uppvisas i Västra Götaland är det viktigt att uppfylla de avskjutningsmål som fastställts i godkända förvaltningsplaner.

  2. Sanktionen är en allvarlig inskränkning i äganderätten. Markägarens älgjaktsrätt har förlorats för 2019/20.

  Det finns fler exempel på dålig förvaltning. Betesskadorna är oacceptabla utan att det åtgärdas. Det meddelas beslut om fastställd areal i älgjaktsområden med differenser upp till 30 procent jämfört med tidigare utan remissförfarande till berört jaktområde!

  Utskick av meddelande om jakttid ges till älgjaktsområden veckan efter överklaganstidens utgång! Länsstyrelsen tar inte hänsyn till älgförvaltningsgruppernas (ÄFG) synpunkter och den kommunicerar inte med ÄFG, och ger undvikande svar på frågor. Hemsidan är ouppdaterad och det saknas protokoll på hemsidan från viltförvaltningsdelegationen!

  Jag försvarar inte brister i rapporteringen, men sanktionen ska vara rimlig i förhållande till den skada som förseningen innebär. Den får dessutom inte innebära att en sanktion kan orsaka en ökad skada hos tredje part, som ökade betesskador på grannmarken på grund av minskad avskjutning.

  Länsstyrelsen ska städa framför sin egen dörr och rätta sina egna brister och kvalitetssäkra sin verksamhet innan man ska städa framför andras dörrar.

  Johan Gradén

  Alingsås

  Replik Länsstyrelsen: Licensområdena har inte följt reglerna

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen