Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 6 december 2018

  Akuta åtgärder för den nya regeringen

  Oavsett hur en ny regering kommer att se ut så är det nödvändigt att den genast tar itu med de stora utmaningar som det svenska jordbruket står inför, skriver Magnus Oscarsson (KD) i en debattartikel.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   ”Grundproblemet är inte torkan utan att lönsamheten i jordbruket är för dålig”, menar Magnus Oscarsson (KD).
  ”Grundproblemet är inte torkan utan att lönsamheten i jordbruket är för dålig”, menar Magnus Oscarsson (KD). FOTO: Mostphotos

  Många lantbrukare som jag talat med uttrycker stor oro kring hur fodret ska räcka under vintern och våren. Staten måste vara beredd med krispaket, för en ny regering måste det vara högsta prioritet att minimera krisen så att vi undviker nödslakt på gårdarna i Sverige.

  Den svåra torkan är ett stort bekymmer men grundproblemet är inte torkan utan att lönsamheten i jordbruket är för dålig. Många lantbrukare har svårt att få ekonomin att gå ihop.

  Riksdagen har antagit en livsmedelstrategi som vill utveckla svenskt jordbruk i stället för att avveckla. Det är en viktig signal, men en ny regering måste gå från vackra ord till handling som verkligen gör skillnad för Sveriges lantbrukare.

  Den första åtgärden som regeringen måste genomföra är att se till att jordbruk inte klassas som miljöfarlig verksamhet. Visst är jordbruket miljöpåverkande, men att säga att det är en miljöfarlig verksamhet ger en negativ klang som påverkar bilden av hela jordbruksnäringen.

  EU-ersättningarna måste betalas ut så snabbt som möjligt. Det är oacceptabelt att många lantbrukare fortfarande inte fått sina EU-ersättningar utbetalda från 2015, 2016 och 2017. Det är illa att staten inte kan uppfylla sina åtaganden när samma stat kräver att bonden ska uppfylla sina.

  Om lantbrukaren gör det minsta fel kan det få dyrbara konsekvenser i form av sanktionsavgifter och uteblivna ersättningar. Men om staten inte håller sina löften räcker det att skylla på databekymmer.

  Det är skandal! Här måste en ny regering genast skärpa upp kraven så att förtroendet mellan lantbrukaren och staten kan återskapas. För att höja lönsamheten och stärka konkurrenskraften måste en ny regering sänka skatten på diesel, förenkla regelverket och minska den enormt tunga byråkratin.

  Fokus måste vara på att Sveriges självförsörjning av livsmedel ska öka. Vid en kris eller krigssituation är det ytterst allvarligt att dagens självförsörjning av livsmedel är nere under 50 procent samtidigt som handelsunderskottet av livsmedel i Sverige är över 50 miljarder kronor.

  Krav måste ställas på att kommuner och landsting ska sluta att köpa in exempelvis kött från utlandet som producerats på ett sätt som svenska lantbrukare skulle få böter eller fängelse för i Sverige.

  En ny regering måste också ta krafttag för att minska vildsvinsstammen. I dag kostar vildsvinen det svenska lantbruket 1,5 miljarder kronor årligen. En långsiktig plan måste utarbetas för en förändring.

  Sist men absolut inte minst så måste en ny regering sätta ner foten och stärka äganderätten, ingen markägare ska vara osäker på vad som gäller för ett fortsatt långsiktigt brukande och ägande av sin egen mark.

  Magnus Oscarsson (KD)

  Riksdagsledamot, ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen