Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 17 december 2018

  Sverige ett paradis för tjuvar och ogärningsmän

  De olika politiska partierna kan fortsätta att bjuda över varandra vad avser antalet poliser och deras löner. Det hjälper inte så länge vi har dagens åklagare, skriver debattören Olle Nilsson.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Arkivbild från när tjuvar försökte bryta sig in i en exklusiv butik i centrala Stockholm med hjälp av en hjullastare. Den kuppen misslyckades - men på landet kan tjuvarna ofta agera mer ostört.
  Arkivbild från när tjuvar försökte bryta sig in i en exklusiv butik i centrala Stockholm med hjälp av en hjullastare. Den kuppen misslyckades - men på landet kan tjuvarna ofta agera mer ostört. FOTO: P-O Sännås / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

  I denna tidning kunde vi nyligen återigen läsa om rättssystemets allmänna förfall. Ett antal djurrättsaktivister undgår åtal i så kallad brist på bevis.

  Några rättskaffens bönder däremot som sökt skydda sin egendom åtalas och krävs dessutom på skadestånd. Detta eftersom de hade krossat en vindruta på aktivisternas bil i avsikt att få stopp på dem i väntan på polisen.

  Att bland annat denna bil varit på brottsplatsen tillsammans med ytterligare några, och att en övervakningsfilm visar att ett större antal personer gått in i minkstallarna är uppenbarligen inte tillfyllest som bevisning. Regelmässigt synes rättssystemet (läs åklagarna) tro mera på tjuvar och banditer än den drabbade allmänheten.

  Jag råkade själv för en tid sedan, tillsammans med några grannar, ut för ett tillslag med avsikt att stjäla verktyg och diesel. Förövarna fotograferades och greps efter ett föredömligt polisarbete. Naturligtvis nekade de till allt, oaktat att bilder, kläder och diesellukt sa något helt annat. Men kedjans svagaste länk, åklagaren, ansåg inte bevisningen tillfyllest och släppte dem.

  De olika politiska partierna kan fortsätta att bjuda över varandra vad avser antalet poliser och deras löner. Det hjälper inte så länge vi har dagens åklagare, som synes leva i en drömvärld, där man i första hand tror på tjuvarna, och där deras syn och krav på bevisning regelmässigt ligger på en sådan nivå att alla frisläpps om de inte kan gripas direkt på brottsplatsen och under pågående inbrott.

  Sverige utgör i dagsläget ett Mecka för tjuvar och ogärningsmän. Vilket annat land uppvisar samma flathet ifråga om beviskrav?

  Härtill kan också läggas en lagstiftning och en tull som lägger alla sina resurser på införsel och i princip helt struntar i utförsel av det som tyvärr ofta är tjuvgods. Och i fråga om övervakningskameror faller dessa ofta på den personliga integriteten. För ogärningsmännen?

  Ska vi få någon ordning på landsbygden och en minskning av tjuveriet räcker det inte bara att ropa på fler poliser. Minst lika viktigt är att få rimliga beviskrav och kompetenta och verklighetsnära åklagare. Antalet övervakningskameror måste också kraftigt utökas. Mer än ett parti, som man dessutom vägrar att tala med, borde förstå detta.

  Olle Nilsson, opolitisk sanningssägare, Lönsboda

  Fotnot: Åklagarmyndigheten har erbjudits replik men avstår.

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen