facebooktwittermail

Landsbygden behöver handlingskraft och rejäla investeringar

Marknadskrafterna kan inte ensamma lösa landsbygdens problem, skriver socialdemokraterna Isak From och Hanna Westerén. 

Landsbygden kräver rejäla investeringar, menar Isak From och Hanna Westerén. FOTO: OLA JENNERSTEN/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Att hela landet ska leva och växa är en prioritering för Socialdemokraterna och hela den S-ledda regeringen. Det är genom att arbeta brett med landsbygdens villkor politiskt som vi har kunnat satsa stora belopp på vägunderhåll och ny järnväg, bromsa lanthandelsdöden och flytta fler statliga jobb från storstäderna ut i landet.

Landsbygdens villkor och utveckling är centralt i alla statsråds portföljer – särskilt i näringsministerns portfölj, som har ett utpekat ansvar för landsbygdsfrågorna.

Högerns kritik av Stefan Löfvens regeringsombildning i juli ekar därför tomt. Den skvallrar dessutom om att den samlade högern har så svårt att rikta saklig kritik på landsbygdsområdet att man i stället får larma om form.

När Moderaterna slog fast att industrin var ”basically gone”, samlade vi socialdemokrater i stället hela landets kraft för att inleda en nyindustrialisering av Sverige. Nu ser vi resultatet. Enorma etableringar av ny industri, framför allt i de nordligaste delarna av vårt land. Tusentals nya jobb, framtidstro och klimatnytta.

När Moderaterna införde en moderatmiljard riktad till rika storstadskommuner, genomförde vi socialdemokrater helt nödvändiga förändringar av utjämningen i landet så att landsbygdskommuner skulle få mer resurser. Redan före coronapandemin hade vi skjutit till miljarder till välfärden för att ge vårdpersonalen fler kollegor, och för att säkerställa en sjukvård och omsorg i världsklass.

Vi socialdemokrater tror inte att marknadskrafterna ensamt kommer att lösa landsbygdens problem. Den riktningen måste vi medborgare staka ut tillsammans.

Att tro att svaret på landsbygdens utmaningar ligger i hur regeringskansliet är organiserat är att göra det väldigt, väldigt lätt för sig. Det krävs handlingskraft och rejäla investeringar i svensk landsbygd. Det som spelar roll är vem som styr Sverige.

Isak From (S)

Ordförande Socialdemokraterna Västerbotten, riksdagsledamot miljö- och jordbruksutskottet

Hanna Westerén (S)

Riksdagsledamot från Gotland, gruppledare i miljö- och jordbruksutskottet