facebooktwittermail d

De satsar på långsamma kycklingar

Inom kort börjar svenska butiker att sälja kött från långsamväxande och utomhusgående kycklingar som inte är ekologiska. Köttpriset hamnar mitt emellan det ekologiskt och det konventionellt producerade. Fyra lantbruk har ställt om till denna nya uppfödning.

Så sent som i våras beslutade sig bröderna Christer Berghem och Martin Andersson på Stora Lund i Ledsjö i Västergötland för att starta free range-produktion för kyckling.

I startstallet myllrar det redan av två veckor gamla kycklingar. Utanför är en 14 000 kvadratmeter stor inhägnad under konstruktion. Där ska kycklingarna kunna gå ut från fyra veckors ålder.

– Vi har plats för 11 000 kycklingar. Men vi skulle kunna fördubbla antalet om försäljningen går bra, säger Christer Berghem.

Det har kostat fyra miljoner kronor att anpassa gården. Tidigare var det uppfödning av grisar här, men byggnaderna har stått tomma i tio år och bröderna har koncentrerat sig på växtodling.

– Ett tag funderade vi på att riva. Men nu är det väldigt roligt att vi har djur igen, säger Martin Andersson.

Små grupper

Från en central styrs tillgången på vatten, värme, ventilation, belysning och solljus. Även fodret, som är anpassat för långsamväxt, styrs från centralen. För övrigt krävs tillsyn åtminstone tre gånger dagligen. Inledningsvis sköter Christer och Martin detta, men på sikt kan de behöva anställa.

Christian Gylche på Kronfågel hoppas nu att konsumenter som vanligtvis handlar konventionellt uppfödd kyckling för 40-50 kronor kilot ska vilja köpa free range-kött för det dubbla priset ungefär. För dem kan steget till ekologiskt kött för det tredubbla priset vara för stort.

– Free range-kycklingar växer långsamt, går i små grupper och får gå ut. Kanske räcker det för många kunder, säger Christian Gylche.

"Skjuter sig i foten"

Men frågan är om inte de som köper ekologiskt kött i dag kan komma att välja free range istället? Det skulle i så fall innebära att Kronfågel skjuter sig själv i foten, med tanke på att företaget satsar stort på det ekologiska.

– Jo, men efterfrågan på eko-kött är så mycket större än vad vi kan leverera, så det är inget problem i det korta perspektivet, säger Christian Gylche.

I exempelvis Frankrike är det vanligt med kycklingkött av mellanklass. Men i Sverige är det oprövat och en risktagning för lantbrukarna.

– Om försäljningen inte går som vi hoppas satsar vi på konventionell produktion istället, säger Christer Berghem.