Så sent som i våras beslutade sig bröderna Christer Berghem och Martin Andersson på Stora Lund i Ledsjö i Västergötland för att starta free range-produktion för kyckling.
I startstallet myllrar det redan av två veckor gamla kycklingar. Utanför är en 14 000 kvadratmeter stor inhägnad under konstruktion. Där ska kycklingarna kunna gå ut från fyra veckors ålder.– Vi har plats för 11 000 kycklingar. Men vi skulle kunna fördubbla antalet om försäljningen går bra, säger Christer Berghem.Det har kostat fyra miljoner kronor att anpassa gården. Tidigare var det uppfödning av grisar här, men byggnaderna har stått tomma i tio år och bröderna har koncentrerat sig på växtodling.– Ett tag funderade vi på att riva. Men nu är det väldigt roligt att vi har djur igen, säger Martin Andersson.De satsar på långsamma kycklingar
Inom kort börjar svenska butiker att sälja kött från långsamväxande och utomhusgående kycklingar som inte är ekologiska. Köttpriset hamnar mitt emellan det ekologiskt och det konventionellt producerade. Fyra lantbruk har ställt om till denna nya uppfödning.