facebooktwittermail d

De Laval drar ned produktion

Mjölkkrisen har nått fram till maskintillverkaren De Laval. Fabriken i Tumba stänger en dag i veckan under en obestämd framtid.

De Lavals fabrik i Tumba utanför Stockholm med 130 anställda tillverkar utrustning för både konventionell och automatiserad mjölkproduktion.

Men från och med den 1 oktober kommer den bara att vara i gång fyra dagar i veckan. På fredagar håller man stängt och all personal, både på tjänstemanna- och kollektivsidan, är permitterad. Företaget vill inte uppge om permitteringen sker med bibehållen lön.

– Våra kunder i Sverige och Europa har det minst sagt tufft och vi får anpassa vår produktionstakt efter deras situation, säger De Lavals informationschef Lars Johansson.

Även mjölkkrisen 2012 fick återverkningar. Den gången valde De Laval att varsla personal, i första hand på den administrativa sidan.

– Vi räknar med att åtgärden inledningsvis kommer att vara i fem–sex månader men ingen är gladare än vi om vi kan komma i gång med normal produktion tidigare, säger Lars Johansson.

Fabriken i Tumba är den hittills enda av De Lavals anläggningar som har tvingats minska antalet produktionsdagar.