facebooktwittermail

De jobbar för att hjälpa i foderkrisen

Under torkan jobbar många dubbelt. Flera som jobbar med annat till vardags, men har tillgång till mark, tar ledigt och skördar för att stötta upp när foderkrisen är ett faktum. Andra låter sina lastbilar rulla ut i landet med foder.

Foderkrisen har fått många att agera. Vissa har tagit ledigt från sina andra jobb, och skördar all vall de kommer åt för att hjälpa till. Men fodret måste också fraktas till de som behöver.
Foderkrisen har fått många att agera. Vissa har tagit ledigt från sina andra jobb, och skördar all vall de kommer åt för att hjälpa till. Men fodret måste också fraktas till de som behöver. FOTO: PRIVAT

- Vi gör vad vi kan, vi har samma omkostnader som alla andra, men lägger inte på något extra, säger transportföretagaren Mikael Magnfelt.

En gårdsägare utanför Uddevalla berättar att hon knappt ser sin man dessa dagar, utom när hon servar med mat och fika ute på vallarna. De skördar alla vallar de kan komma över i närområdet.

Hon har fött upp hästar, men på senare tid har de dragit ned på verksamheten. Nu behöver de inte så mycket foder själva, och hade inte tänkt skörda några större mängder, men när krisen var ett faktum ville de hjälpa till.

- Det blir nog i alla fall foder så att några slipper slakta av i höst, säger hon.

Kör foder till krisdrabbade

Det är också stor efterfrågan på transporter av det foder som producerats. Nu i semestertider är det många av de stora åkerierna som avvisar nya kunder med hänvisning till att man inte har kapacitet för fler transporter än de man redan bokat in sedan tidigare.

Flera åkare skjuter på semestern och kör sina lastbilar med foder i skytteltrafik i stället.
Flera åkare skjuter på semestern och kör sina lastbilar med foder i skytteltrafik i stället. FOTO: PRIVAT

Några åkare har insett omfattningen av foderkrisen och bestämt sig för att agera. De har lagt semestern på is för att hjälpa till och frakta foder till behövande stallar. De flesta kör till normalpriser eller till och med rabatterat.

Mikael Magnfelt gick ut i krisgrupper för foder och berättade att de tänker köra på högvarv och hjälpa så många de kan.

- Vi har fått ca 500 förfrågningar och kommer köra hela helgen då det är ren panik i hela södra Sverige. Jag har totalt 13 ekipage som rullar och mycket inlejd kapacitet. Jag själv kommer köra hela helgen så ordinarie chaufför kan ha ledigt, säger han.

Se upp för bedragare

Många vill hjälpa, men med desperata köpare, sticker även foderbedragarna upp sina fula trynen. Glöm inte att alltid kontrollera vem ni gör affärer med, trots krissituation.

Så här skriver administratören i en av fodergrupperna:

"Jag skulle bara vilja att alla tänker på risken att bli lurade i år, förra året hade vi ett antal i gruppen, som faktiskt blev lurade på pengar, men också några som kände sig lurade på vikten av fodret. Vi i gruppen kan inte hjälpa er, ni måste hålla ögonen öppna, o sinnet klart, även om ni står utan foder o börjar bli desperata. Annars kanske ni står utan både foder o pengar."