facebooktwittermail d

De har gjort sitt val

Josefin Olsson har sökt till naturbruksgymnasiet trots att hon måste välja till kurser för att kunna läsa på högskolan. - Jag har ridit sedan jag var liten och vill jobba med hästar i framtiden, säger hon.

YSTAD ATL
Det är lunch på Västervångsskolan i Ystad. Skolans cafeteria är en naturlig samlingsplats för många elever som väntar på att eftermiddagens lektioner ska börja.

En del av dem sitter i små grupper och pratar, medan andra spelar rundpingis. I en hörnsoffa sitter Rebecka Holmgren, Isabelle Andersson, Cassandra Lloyd och Josefin Olsson.

De har alla bestämt sig för vad de ska läsa för gymnasieutbildning till hösten. Under våren kommer de att få ett första preliminärt besked och i sommar kommer det slutgiltiga.

Har inte valt yrke


Rebecka Holmgren förklarar att hon valde samhällsprogrammet för att det är en öppen utbildning.
- Jag vet inte vad jag vill bli i framtiden och då är det bra att läsa en bred utbildning som även ger högskolebehörighet, säger hon.

Cassandra Lloyd nickar instämmande, hon har sökt naturvetarprogrammet.
- Jag funderade på naturbruk ett tag då det går att få högskolebehörighet i alla fall, säger hon.

Tjejerna anser att de fått tillräckligt med information om att det går att få högskolebehörighet även om man väljer ett praktiskt gymnasieprogram. Josefin Olsson förklarar att hon kommer att välja till de kurser som behövs för att få behörigheten.
- Jag har valt naturbruksgymnasiet med inriktning häst i Bollerup. Jag ville inte gå ett jättepluggigt program men kommer att välja till kurserna i engelska och svenska i alla fall, säger hon.

Viktigt val


Isabelle Andersson har sökt samhällsprogrammet men funderar på att välja nytt andra- och tredjehandsval. Hon anser att gymnasievalet har blivit viktigare.
- Det är viktigt att inte välja fel nu för då blir det svårare att läsa in det senare och det tar dessutom lång tid, säger hon. Maria Engström