facebooktwittermail

De fixar till stigar i reservatet

Naturen och friluftälskare är vinnare när långtidsarbetslösa jobbar i skogen. Röjning, trädfällning och bättre stigar står på schemat för arbetslaget i ett naturreservat norr om Helsingborg.

HELSINGBORG ATL
Det är en råkall förmiddag men inget mot de minusgrader som arbetslaget i naturreservatet vid Svedberga kulle norr om Helsingborg fått vänja sig vid.

- Det har varit en besvärlig vinter men nu kommer belöningen. Snart blir det fullt av vitsippor, säger arbetsledaren Anders Bildtgård vid Skogsstyrelsen.

Sju personer som har varit arbetslösa mer än 450 dagar och som kommit in i jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas ingår i Skogsstyrelsens arbetslag. Uppgiften är att göra naturvårdande insatser i reservatet.

Går snabbt


Jan-Erik Forsgren är iklädd ­sågarbyxor, sågarstövlar och hjälm med visir och hörselskydd. Han tittar upp mot en blåmarkerad björk, funderar lite och sätter sedan i gång motorsågen och börjar såga. Det tar inte många minuter förrän björken faller där den ska.

Jan-Erik Forsgren har varit med i Skogsstyrelsens tidigare projekt för arbetslösa, Gröna Jobb, och han har gått myndighetens tredagar långa utbildning i motorsågskörning. I september har han varit med i nuvarande projekt i två år.

- Jag tycker att det är skönt att vara i skogen, säger han.

Helst ett avlönat jobb


Kylan har inte besvärat honom så mycket och om han får möjlighet att fortsätta även efter september månad kan han tänka sig att göra det, men helst skulle han förstås vilja ha ett vanligt avlönat skogsarbete.

Efter bästa förmåga


Alla är inte riktigt lika vana vid skogsjobb som Jan-Erik Forsgren är.

- En del blir förskräckta av skogsarbete men det är naturvårdsarbete och man får ta det efter egen förmåga, säger Anders Bildtgård.

I det här arbetslaget har det inte hänt några olyckor och den som arbetar med motorsåg eller röjsåg har själva valt det.

Arbetet i naturreservatet är inte heller på ackord utan det får ta den tid det kräver, påpekar Anders Bildtgård.
Det finns också arbete som inte är lika riskfyllt.

Viltangrepp


Lite längre bort i skogen jobbar Bo Svensson, Lars Bergström och Karin Eskilsson med att ta bort ett stängsel.
Bokplantorna är nu tillräckligt stora för att stå emot viltangrepp.

Att dra upp stängsel är tråkigt, tycker de. Men annat är roligare, som till exempel att förbättra promenadstigarna i det populära strövområdet eftersom det värdesätts av alla friluftsmänniskor.

- Det är roligt att få bekräftelse på att arbetet är uppskattat. Birgitta Sennerdal