Affärstidningen Forbes listar varje år världens rikaste människor. I år toppas listan av Amazons grundare Jeff Bezos, med en förmögenhet som överstiger 1 500 miljarder kronor. ATL har dock valt att titta närmare på några av de 2 755 dollarmiljardärer på listan som har tjänat sina pengar på lantbruksrelaterade verksamheter.
De blev miljardärer på lantbruk
Den dåliga lönsamheten inom delar av lantbruket är ett återkommande samtalsämne i branschen. Men det finns de som lyckats bli mångmiljardärer inom det gröna näringslivet.
På plats 44 hittar vi Qin Yinglin, som brukar beskrivas som världens rikaste bonde. Han styr i dag över Kinas största grisproducent Muyuan Foodstuff. När han gick i skolan i början av 1980-talet köpte hans far 20 grisar, varav alla utom en dog, vilket möjligen bidrog till att Qin Yinglin skrev in sig på ett lantbruksuniversitet. Han kom så småningom att gifta sig med veterinärstudenten Qian Ying.
1992 flyttade paret till Qin Yinglins hemort Neixiang för att starta grisuppfödning med 22 grisar. En verksamhet som i dag har växt till ett jätteföretag som slaktar flera miljoner grisar om året, där Qian Ying sitter i styrelsen. Forbes beräknar Qin Yinglins förmögenhet till motsvarande 289 miljarder kronor.
På plats 94 hittar vi Emmanuel Besnier, vd och största ägare i mejerijätten Lactalis, som bland annat äger Skånemejerier. Det var Emmanuel Besniers farfar André Besnier som grundade företaget i form av ett litet ysteri i staden Laval i nordvästra Frankrike 1933, efter att tidigare ha jobbat som tunnbindare. I dag har Lactalis över 75 000 anställda i 43 länder.
Emmanuel Besniers syskon Jean-Michel och Marie (på delad 391:a plats på Forbes lista) har även de stora ägarandelar i familjeföretaget.
Svenska syskon med mejerikoppling
På plats 151 återfinns de svenska syskonen Finn, Jörn och Kirsten Rausing – också de med koppling till mejeriindustrin i form av förpackningen som omsluter en stor del av världens mejeriprodukter. Syskonen är barnbarn till Ruben Rausing, som grundade Tetrapak i Lund 1943.
På plats 358 finns Stewart och Lynda Resnick, vars affärsimperium baseras på odling av mandlar och citrusfrukter. Allt började när Stewart Resnick köpte lite jordbruksmark i Kalifornien 1978 eftersom han var rädd att inflationen skulle äta upp hans pengar.
På plats 369 finns Juan Francisco Beckmann Vidal, styrelseordförande för tequiladestillieriet José Cuervo, som varit i familjen ägo i elva generationer. Hans son Juan Domingo Beckmann är företagets vd.
På plats 384 finns Erich Wesjohann med familj. Han är styrelseordförande i EW-gruppen, som har fått sitt namn efter hans initialer. 1999 delade han och hans bror Paul-Heinz (622:a på listan, vars PHW Group äger Tysklands största kycklingproducent Wiesenhof) upp familjens kycklingföretag från 1932 mellan sig. I dag är EW-gruppen världens kanske största avelsfågeluppfödare, med en stor verksamhet inom fågelgenetik.
Grundade ett spannmålsmagasin 1865
På plats 418 finns Pauline MacMillan Keinath, som tros vara den största aktieägaren i världens största livsmedelsföretag Cargill. Hennes gammelfarfar W.W. Cargill grundade företaget som ett spannmålsmagasin 1865. Andra barnbarnsbarn på listan är Gwendolyn Sontheim Meyer (727:a) och Austen Cargill, II, James Cargill, II och Marianne Liebmann (delad 831:a).
421:a på listan är turken Murat Ulker, största ägare i Yıldız Holding, ett konglomerat med verksamhet inom ett brett utbud av mat och dryck.
På plats 486 finns Lino Saputo, som styrde över Kanadas största mejeriföretag Saputo från 1969 fram till pensionen 2017. Företaget grundades av hans far Giuseppe, som efter att ha invandrat från Sicilien startade en liten budfirma. I dag är Lino Saputos son Lino Jr företagets vd.
På plats 520 återfinns en tvättäkta bondpojk: Harry Stine. Han har tjänat sin förmögenhet på att licensera genmodifierade majs- och sojabönor till företag som Monsanto och Syngenta.
På plats 550 återfinns ännu en man med mejerikoppling: tyske Theo Müller. Han är ensam ägare av mejeriföretaget Müller, grundat av hans farfar 1896. När Theo tog över 1971 hade företaget fortfarande bara fyra anställda.
På plats 589 finns Issad Rebrab med familj. Han är grundare och vd för Cevital, Algeriets största privata företag, som bland annat äger ett av världens största sockerraffinaderier.
859:a på listan är Andrej Babis, kallad ”Tjeckiens Donald Trump”. Han började med att handla med gödningsmedel och tjänade majoriteten av sin förmögenhet på jordbrukskonglomeratet Agrofert. I december 2017 valdes han till Tjeckiens premiärminister.