facebooktwittermail

Därför kan din tidning komma senare

Postnord ändrar sin distribution vilket påverkar tidningsutdelningen. Ett antal av ATL:s läsare kommer därför att få sin tidning en vardag senare.

Från och med den 1 april i år genomför Postnord sin förändring av post- och tidningsutdelningen. Kravet på övernattsbefodran är borttaget sedan 1 januari och det innebär att det kan ta två dagar för A-post och A-posttidningar, vilket ATL är, att komma fram.

Postnord minskar på postflyget och ökar posttransporterna med tåg. Det påverkar personer i glesbygden, framför allt i stora delar av Norrland.

Förändringen, som bland annat LRF har kritiserat hårt, har krävt en ändring i Postförordningen. Postnord vill minska sin klimatpåverkan genom att minska på flygtransporterna och även minska på kostnaderna.

De flesta berörs inte

Postnord delar ut ATL till ungefär 4 500 prenumeranter. Majoriteten kommer även i fortsättningen få tidningen som vanligt eftersom distributören hinner dela ut tidningen på en dag.

Men cirka 230 prenumeranter kommer att få tidningen en vardag senare. Tisdagstidningen kommer på onsdag och fredagstidningen först på måndag.

För ytterligare 700 prenumeranter är det fortfarande oklart om Postnord kommer att kunna dela ut tidningen på en eller två dagar. Mest troligt är det senare alternativet.

– Det är jättetråkigt att de drabbade läsarna får sin nyhetstidning sent, speciellt när fredagstidningen kommer först på måndag. Vi har varit emot den här förändringen mest för att landsbygden återigen drabbas av försämrad service. Men vi kan tyvärr inte påverka det här, tyvärr, säger Carl-Adam Berzelius, logistiksamornare på LRF Media.

ATL delas till största delen ut av distributören MTD och den delen påverkas inte av förändringen.

Går att läsa ATL digitalt

Alla som prenumererar på ATL kan logga in på atl.nu och läsa hela tidningen. Den läggs upp klockan 20.00 dagen före utgivningsdag i PDF-format. Behöver du hjälp med att logga in kan man kontakta kundtjänst på 040-601 64 03 och kundservice@lrfmedia.se.

LÄS MER: Postnord stoppar distributionen av vapendelar

LÄS MER: Postnord går dåligt

LÄS OCKSÅ: Ledare - Postnords problem får inte drabba landsbygden

Påverkar utdelningen

* Ca 230 prenumeranter drabbas och får tisdagstidningen på onsdag och fredagstidningen på måndag.

* För cirka 700 prenumeranter är det fortfarande oklart om de får tidningen på 1 eller 2 dagar.

* Ca 3500 prenumeranter som får sin post av Postnord kommer inte att påverkas av förändringen.

* ATL delas till största delen ut av MTD, som inte påverkas av förändringarna hos Postnord.

Dessa postnummer berörs

Postnummer från 890 00 och uppåt kommer att få försenad tidningen eftersom utdelningen tar två dagar.

För postnummer 400 00 - 519 99 samt 820 00 - 889 99 är det fortfarande oklart om tidningen kommer delas ut på en eller två dagar. Mest troligt är att utdelningen tar två dagar för våra prenumeranter.

Postgång blir långsammare

Regeringen har ändrat i postlagen från och med 1 januari 2018 och då tagit bort kravet på att brev ska komma fram dagen efter.

Tidigare har kravet varit att 85 procent av breven ska levereras följande dag, 97 procent dag två. Det nya är att posten ska delas ut på två dagar, men med en höjd kvot till 95 procent.